El rei Felip VI va enaltir ahir el paper de la bandera com a símbol del conjunt de la nació espanyola, la seva «sobirania, independència, unitat i integritat» i, de la mateixa manera, va reconèixer el compromís de l'Exèrcit amb els «valors democràtics» recollits en la Constitució.

Així ho va proclamar el monarca durant el seu discurs en la Pasqua Militar -una celebració instaurada per Carles III el 1782 per celebrar la recuperació de Menorca de mans dels anglesos-, que va presidir al costat de la Reina i a la qual també van assistir el president del Govern, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Al Saló del Tron del Palau Reial de Madrid, Felip VI va recordar que el 2018 la bandera espanyola va complir 175 anys. «Una bandera que és de tots, l'escut de la qual és reflex de la nostra història i diversitat i que representa també la nostra confiança en el futur, el nostre desig de seguir construint una societat lliure i democràtica, d'acord amb els principis recollits en la nostra Constitució», va subratllar.

En aquest punt, també va voler destacar la «profunda identificació» que van demostrar els membres de les Forces Armades amb la Constitució durant els últims 40 anys de democràcia. «El compromís de tots ells amb els valors democràtics ha estat indispensable, al costat del de les altres institucions de l'Estat, per a la consecució i manteniment de l'estabilitat i seguretat d'Espanya», va aplaudir.

El Rei va reconèixer així la «conducta exemplar» dels militars i els va agrair que haguessin complert el seu deure «amb honor, lleialtat i abnegació en defensa de la seguretat i llibertat de tots els espanyols i de les seves institucions democràtiques». Encara que això no hagi estat «fàcil», en record a les víctimes del terrorisme o aquells que van donar la seva vida en acte de servei.

Adequada capacitat de l'Exèrcit

Segons va recordar, la seguretat i la defensa són dos àmbits que «comprometen tota la societat i les seves institucions». Per aquest motiu, va sostenir que una «adequada» capacitat de les Forces Armades assegura «la dissuasió enfront dels riscos i amenaces en el nostre entorn al mateix temps que contribueix a l'estabilitat».

Malgrat tot, va compartir amb la ministra de Defensa que «el més valuós» de les Forces Armades i la Guàrdia Civil són els seus homes i dones i per això els va animar a «seguir progressant en la seva formació i desenvolupament professional».

A més, va recordar que el 2018 es van complir 30 anys de la incorporació de la dona a la milícia espanyola, una «fita» al seu judici molt important per a la modernització de la institució. «I avui podem afirmar que ja s'ha aconseguit la seva integració total», va celebrar.

Trenta anys d'operacions

Un altre aniversari de les Forces Armades va ser el de la seva primera participació en una operació de manteniment de la pau, a Angola el 1989, i que actualment encara mantenen els militars espanyols amb la presència en una vintena de missions en les quals hi ha desplegats més de 3.000 efectius.

A ells va agrair Felip VI la seva «entrega, compromís i vocació de servei» en cada operació. «I ho fan combinant la seva demostrada eficàcia amb humanitat, comprensió, proximitat, guanyant-se així gran respecte, gratitud i prestigi allà on realitzin les seves missions», va reconèixer.