Estats Units va començar ahir a retirar equips de Síria i encara persisteix el dubte i la confusió sobre la línia de temps del president Donald Trump i l'estratègia que ha traçat per retirar les tropes d'un conflicte que porta vuit anys.

Les tropes nord-americanes encara no s'estan retirant de Síria, però sí l'equip, segons un funcionari del Pentàgon que va demanar no ser identificat.

L'Observatori Sirià per als Drets Humans amb seu al Regne Unit, que segueix de prop els esdeveniments de la guerra civil, va dir que la retirada va començar dijous, amb un comboi d'uns 10 vehicles blindats i alguns camions que van ser transferits de Rmeilan, Síria, a l'Iraq.

Estats Units té al voltant de 2.000 soldats al país. L'estratègia de l'administració davant de Síria ha semblat confusa des de l'abrupte anunci de Trump el mes passat d'una sortida dels EUA, declaració que no va incloure detalls però que va provocar la renúncia del secretari de Defensa, Jim Mattis, i el principal enviat nord-americà a la coalició mundial per a la derrota de l'Estat Islàmic.

La mesura va alimentar moltes preguntes sobre el compromís dels Estats Units d'eliminar els focus restants dels militants de l'Estat Islàmic, així com sobre el destí de les forces kurdes que van lluitar al costat dels EUA, però que Turquia considera terroristes.

Els funcionaris de l'administració de Trump també han argumentat que la superpotència ha de romandre a Síria per contrarestar la presència que l'Iran té a la regió.