El Partit Socialdemòcrata i tres forces de centredreta sueques van tancar ahir un acord provisional per donar suport a un Govern roig-i-verd i acabar amb el bloqueig polític en el qual es va instal·lar el país nòrdic arran de les eleccions legislatives de setembre. El pacte implica que el socialdemòcrata Stefan Löfven podria governar quatre anys més en minoria amb els ecologistes i deixaria sense influència a l'ultradretà Demòcrates de Suècia (SD), tercera força parlamentària i aïllada per la resta de partits.

Però perquè Löfven, que fins al dilluns no serà nomenat candidat, pugui ser elegit primer ministre són necessaris el suport a l'acord dels òrgans de decisió dels quatre partits i que els excomunistes, suports del Govern en l'anterior legislatura, s'abstinguin el dimecres en el Parlament.

L'acord ressalta de forma expressa que el Partit d'Esquerra quedarà «fora de qualsevol influència sobre la direcció política de Suècia» en el pròxim mandat, per exigència de centristes i liberals. Löfven es va limitar a assenyalar que l'acord és una «defensa» de la democràcia.