El Ple del Congrés ha derogat aquest dimarts el decret llei que va aprovar el Govern al desembre sobre la regulació del lloguer, ja que la seva convalidació ha estat rebutjada amb els vots del PP, Unidos Podemos, Ciudadanos, Esquerra (ERC), UPN, Bildu i Foro Asturias.

La norma, que va ampliar fins als cinc anys la durada mínima dels contractes, ha recaptat el suport del PSOE, PDeCAT, PNB, Compromís, Coalición Canaria i Nueva Canarias, però aquests vots no han estat suficients per a la seva convalidació.

És el primer decret llei del Govern de Pedro Sánchez que resulta derogat, tot això a menys d'un mes que es debatin i votin els Pressupostos Generals de l'Estat del 2019.

Des de la Constitució, el Congrés ha tombat quatre decrets llei: un d'UCD el 1979 sobre la Junta Central d'Aquarterament; un de l'Executiu socialista de Zapatero sobre l'impost al tabac que va caure el 2006 per un error; un altre del Govern Rajoy sobre estibadors el 2017, i aquest del lloguer.

Els contractes tornen a una durada mínima de tres anys

La derogació del decret suposa la fi de tots els canvis impulsats pel Govern del PSOE, després d'haver elevat a cinc anys la durada mínima dels contractes, que torna a ser de tres anys. Així mateix, la pròrroga tàcita de tres anys torna a ser d'un sol any.

Un altre dels canvis havia estat la fixació d'un màxim de fiança de dues mensualitats i s'establia que les despeses de gestió immobiliària i la formalització del contracte recaiguessin en l'arrendador en cas de tractar-se d'una persona jurídica.

Així mateix, permetia als ajuntaments destinar excedents de tresoreria en ajuntaments amb superàvit a la promoció del parc d'habitatge públic, eliminava l'obligació de repercutir l'IBI a l'inquilí en lloguer social per part de l'Administració o ens públics i entrava a limitar els lloguers turístics.

En aquest sentit, permetia que una comunitat de propietaris, per majoria qualificada de tres cinquens, pogués adoptar acords per limitar o condicionar l'exercici de l'activitat del lloguer turístic d'habitatge.