Efectius de la Brigada de Salvament Miner desplaçats des d'Astúries van accedir al túnel vertical paral·lel per començar l'excavació de la galeria horitzontal que connectarà amb el pou en el qual es busca Julen, el nen de dos anys que va caure a un forat de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat a Totalán (Màlaga) fa onze dies. Així, els 26 efectius d'aquesta operativa, pertanyents a la Brigada, a la Guàrdia Civil i al Consorci Provincial de Bombers, van iniciar l'operació de rescat. En concret, es tracta de vuit efectius de la Brigada de Salvament Miner, deu guàrdies civils -vuit especialistes de muntanya i dos d'activitats subaqüàtiques- i vuit bombers del Consorci Provincial de Màlaga.

Aquests treballs es van iniciar una vegada van finalitzar els de condicionament de la plataforma per accedir al pou vertical. Els efectius de la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa van començar a excavar uns quatre metres en horitzontal però amb inclinació, a 72 de profunditat, per arribar fins al pou on es troba el nen. Aquesta tasca té un temps estimat d'unes 24 hores, però dependrà de les condicions que trobin.

L'equip de vuit miners va anar baixant de dos en dos en la càpsula dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno; i fabricada per dos ferrers malaguenys. Es tracta d'una tasca complicada, però a la que estan acostumats. Aquests especialistes, considerats un cos d'elit, van començar a excavar l'accés horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establerta, amb pales i martells pneumàtics d'aire comprimit. Porten mascaretes, detectors d'oxigen i estan en contacte amb l'operatiu via telefònica.

L'excap de la brigada Santiago Suárez va explicar que l'equip de vuit efectius treballa en torns de 40 minuts de genolls o estirats. Baixen en la càpsula fabricada per a aquest rescat i a distància del terra «amb la finalitat de deixar-la com a caldera perquè s'emporti les runes que van produint». A mesura que avancin, aniran aguantant el sostre i els laterals mitjançant un sistema de posteig típic de la mineria de carbó.

Treballs complicats

Aquest és l'últim pas d'uns complicats treballs, propis d'una obra d'enginyeria civil, que s'han anat realitzant a contrarellotge des del passat 13 de gener, quan el petit Julen va caure al pou. Des de llavors l'operatiu ha treballat sense descans, matí, tarda i nit, per rescatar-lo. Per a això, ha estat necessari moure més de 40.000 tones de material, per al que en condicions normals s'haurien tardat diversos mesos.