"Descansi en pau" és la frase de la corona de flors de la Brigada de Salvament Miner que va rescatar a Julen, el nen de dos anys trobat mort després de caure a un profund i estret pou fa dues setmanes a Totalán (Màlaga), paraules que presideixen el nínxol on aquest diumenge ha estat enterrat el petit a Màlaga.

Centenars de persones han abarrotat aquest migdia la plaça d'entrada al cementiri de San Juan, a la barriada malaguenya del Palo -molt a prop d'on vivia Julen-, per donar-li el seu últim adéu entre llàgrimes, aplaudiments i flors en més de 30 corones i nombrosos rams i centres arribats des de diferents punts d'Espanya.

José Roselló i Victòria García, pares del petit, altres familiars, amics, veïns i autoritats han acompanyat el fèretre de Julen des del tanatori -on es va oficiar un respons a la intimitat- fins a un cementiri d'estrets carrers amb nínxols que semblaven un mar de flors blanques impossibles de col·locar més a prop.

Julen descansa just en el nínxol superior al del seu germà Oliver, que amb pocs anys va morir fa no gaire temps. Un ampli equip de psicòlegs ha estat presents en tot moment per acompanyar la família en el dolor, durant el rescat i fins al cementiri.

Algunes nenes de poca edat s'han acostat amb la seva flor a la mà al cementiri, fins al que han enviat també les seves entitats de la zona com associacions de dones i germandats de la Mare de Déu del Carme, patrona per a les persones vinculades al mar, que limita amb el barri del Palo.

Altres corones procedien de llocs més llunyans com Salamanca; d'institucions com els ajuntaments de Màlaga i Totalán o la Diputació, i a les que uneix la de la Brigada de Salvament Miner desplaçada expressament des d'Astúries per excavar manualment una galeria fins arribar a Julen.

La família havia demanat expressament que aquesta corona fora -al costat de les seves pròpies- les que es col·loquessin davant el nínxol i, de fet, la dels miners ha quedat en primer terme.

Els alcaldes de Màlaga i Totalán, Francisco de la Torre i Miquel Àngel Escó, respectivament, i el diputat responsable del Consorci Provincial de Bombers, cos que va participar en el rescat, Francisco Delgado, han acompanyat -al costat d'altres responsables públics- a la família en l'enterrament.

Les restes mortals de Julen van arribar al tanatori dissabte a la tarda procedents de l'Institut de Medicina Legal de Màlaga, on se li va practicar l'autòpsia poques hores després del seu rescat sense vida a la 1.25 de la matinada d'aquest mateix dia.

Aquesta mort ha causat gran commoció i el seu complicat rescat ha tingut un ampli ressò internacional.

Julen, al qual els veïns recorden quan passejava amb el seu tricicle de verds pedals per la estrets carrers de vianants dels habitatges de "Les Protegides", descansa per sempre molt a prop de la seva gent, un barri on es tradició visitar amb freqüència als éssers estimats al cementiri.