La portaveu de Units Podem al Congrés i dirigent del partit morat, Irene Montero, va explicar que la seva formació està oberta a explorar la possibilitat d'arribar a un acord amb Íñigo Errejón i amb tots els actors polítics que estiguin disposats a impedir que el PP, Cs i Vox puguin governar la Comunitat de Madrid. Montero no va excloure fins i tot la possibilitat que aquest diàleg fructifiqui en una candidatura única. Així ho va assenyalar en declaracions al Congrés, on també va insistir que Podem no presentarà candidatura pròpia a l'Ajuntament de Madrid. Això suposa una rectificació respecte la setmana passada,quan la pròpia Montero va anunciar que presentarien un candidat alternatiu a Errejón.

«Units Podem ha de ser present per guanyar al PP, estem creant un procés participatiu inclusiu en què tothom pugui participar i està també en disposició de parlar amb tothom per arribar a la màxima unitat possible per guanyar al PP, que és la nostra prioritat», va destacar la dirigent de Podem.

Preguntada expressament sobre si aquest diàleg inclou Errejón, va respondre: «Per descomptat». Alhora, va,destacar que la seva formació sempre ha dit el mateix en aquest tema perquè sempre ha seguit el «full de ruta» marcat pels seus inscrits, que no és altra que «construir una candidatura d'unitat el més participada possible».

En tot cas, la crida a la «negociació» i a la «unitat» que van fer 10 secretaris autonòmics de Podem reunits divendres passat a Toledo, així com la dimissió de Ramon Espinar, anunciada el mateix dia, han tingut un gran pes en el canvi de postura de la direcció del partit morat. La reunió de divendres passat a Toledo, convocada pel líder castellanomanxec José García Molina, va concloure amb una declaració en la qual s'apel·lava a la «confiança, la unitat, la coordinació i la negociació», en referència a la crisi oberta a Madrid per la decisió d'Iñigo Errejón de concórrer a les eleccions autonòmiques de maig a la candidatura Más Madrid, la de l'alcaldessa de la capital, Manuela Carmena.

La preocupació dels líders territorials per la maniobra de Errejón i la possible divisió de forces va quedar plasmada divendres en la «Declaració de Toledo», que va ser subscrita per deu dirigents territorials: a més del de Castella-la Manxa, els d'Euskadi, Múrcia, la Rioja, Balears, Extremadura, València, Canàries, Aragó i Astúries.

Però al mateix temps que aquests dirigents intentaven que les aigües tornessin al seu curs a la formació, es va produir la dimissió de Ramon Espinar dels seus càrrecs orgànics, així com el seu abandonament del Senat i de l'Assemblea de Madrid. Precisament també per les discrepàncies amb la direcció, ja que estava apostant per arribar a un acord amb Errejón a Madrid i d'aquesta manera evitar una llista alternativa per a la qual Podem, a més, encara no té un clar candidat. Segons algunes fonts del partit, Espinar ha decidit marxar després de sentir-se «menyspreat» per la direcció estatal en els seus plantejaments.

Aquests fets, juntament amb una reflexió més pausada de la situació han fet efecte en la direcció de Podem. La reacció d'alguns secretaris generals dels territoris a aquest canvi de postura no es va fer esperar i va ser ben acollit pels secretaris generals de Castella la Manxa, Extremadura i Euskadi, amb els ulls posats en el Consell Ciutadà Estatal de demà.