El papa Francesc ha reconegut aquest dimarts els abusos a algunes monges per part de capellans i bisbes i va dir que treballa per buscar solucions contra aquesta situació, que "ve de lluny".

En la roda de premsa a bord de l'avió que el va portar de retorn del seu viatge a Emirats Àrabs Units papa va reconèixer l'existència del problema.

"És cert, és un problema (...) Dins de l'Església hi ha hagut clergues que han fet això (...) Hi ha hagut sacerdots i també bisbes que han fet això", va dir Francisco sobre les denúncies d'abusos d'algunes religioses , segons el servei d'informació del Vaticà, "Vatican News".

El suplement femení del diari vaticà "L'Osservatore Romano" va dedicar el seu número de febrer al cas dels abusos sexuals i de poder a les religioses i la seva directora, Lucetta Scaraffia, va demanar a l'Església no ignorar aquesta situació d'opressió cap a la dona.

El pontífex a més ha afirmat que aquest problema segueix vigent: "Jo crec que encara es fa. No és que s'acabi quan te n'adones. La cosa segueix endavant així", ha considerat.

Francisco va lamentar que, en general, "el maltractament de les dones és un problema" i ha opinat que "la humanitat encara no ha madurat" i encara es considera la dona com "de segona classe" i d'aquesta manera, en alguns països s'arriba al "feminicidi".

Sobre el problema dels abusos, el papa va avançar que s'està treballant "des de fa temps" per buscar solucions, amb la suspensió i expulsió d'alguns clergues i d'alguna congregació religiosa femenina "molt relacionada amb aquest fenomen".

"Cal fer alguna cosa més? Sí. Tenim la voluntat? Sí. Però és un camí que ve de lluny", ha assenyalat, per després al·ludir a la tasca del seu predecessor, el papa emèrit Benet XVI en aquest tema.

"El papa Benet va tenir la valentia de clausurar una congregació femenina que tenia cert nivell, perquè havia entrat en aquesta esclavitud, fins i tot sexual, per part de clergues o per part del fundador. De vegades el fundador els treu la llibertat a les monges, pot arribar a això", ha apuntat.

Francisco va lamentar que "el floklore" sovint presenta a Ratzinger com "feble" però va assegurar que no és així: "És un home bo, un tros de pa és més dolent que ell, però és un home fort".

I va concloure assegurant el seu desig de continuar treballant contra els abusos de les religioses: "Jo vull seguir endavant. Hi ha casos. Estem treballant", ha tancat.