Una comissió de l'Assemblea Nacional de Veneçuela va arribar a la ciutat colombiana de Cúcuta, a la frontera comuna, per ultimar l'entrada de l'ajuda humanitària al país. El president encarregat, Juan Guaidó, va ordenar a les forces armades que permetin l'entrada de l'ajuda, mentre que els EUA van denunciar que l'Exèrcit l'està bloquejant. «Els militars veneçolans a les ordres de Maduro estan bloquejant l'ajuda amb camions i contenidors», va denunciar Pompeo a Twitter. «El règim de Maduro ha de deixar que l'ajuda arribi a la gent que s'està morint de fam», va reclamar.

Cúcuta, el principal pas fronterer entre els dos països, ha estat un dels llocs escollits per l'autoproclamat «president encarregat» perquè comenci a arribar l'ajuda humanitària. També ho farà pel límit amb Brasil i una illa del mar Carib encara per determinar. L'administració de Donald Trump ja ha començat a enviar menjar i medicaments a Cúcuta.

Per altra banda, el ministre d'Afers Exteriors de Colòmbia, Carlos Holmes Trujillo, va anunciar que es prendran «accions addicionals» per canviar la situació a Veneçuela, després de reunir-se amb el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo. «Hi ha moltes accions addicionals que es prendran amb la intenció que les coses canviïn a Veneçuela i el germà poble veneçolà pugui viure una altra vegada en democràcia i llibertat», va assenyalar Trujillo.

El ministre colombià i el secretari d'Estat també van avaluar «sancions econòmiques relacionades amb la protecció d'actius dels quals es va apoderar la dictadura o estan en mans de la corrupció», segons Trujillo.

Per part seva, el Govern de Nicolás Maduro ha recorregut davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea les sancions que els governs europeus han imposat contra alts càrrecs veneçolans i un embargament d'armes i d'equips susceptibles de ser utilitzats per a la repressió interna.Per altra banda,