El ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous una moció de Cs que condemna l'agressió que va patir un edil de la formació a Torroella de Montgrí durant un acte del partit.

Aquest punt de la iniciativa --que ha comptat amb el vot a favor de Cs, el PP i el PSC, i el rebuig de JxCat, ERC, els comuns i la CUP-- condemnava aquesta agressió i l'assenyalava com "una prova més de les constants pressions i estomacades que suporten els qui pensen diferent en alguns municipis de Catalunya, amb la clara intenció de fer-los callar i silenciar-los".

Els mateixos grups han rebutjat, juntament amb l'abstenció del PSC, un altre punt que criticava la inacció de les administracions locals i de la Generalitat davant de les mobilitzacions que "pretenen impedir el lliure exercici dels drets fonamentals i justificar les conductes violentes per raó de la ideologia política".

No obstant això, sí que s'ha aprovat demanar al Govern català que se segueixi celebrant la Junta de Seguretat i es lluiti contra el frau a immobles que puguin presentar "connexions il·legals o fraudulentes a la xarxa elèctrica", i que es revisin els protocols de seguretat dels Mossos d'Esquadra.

El diputat de Cs Dimas Gragera ha presentat la moció i ha sostingut que durant els anys de governs independentistes han augmentat pràcticament tots els delictes i el procés sobiranista ha "portat a la confrontació" i a un increment dels delictes d'odi, segons ell.

A més, ha criticat els grups sobiranistes per no condemnar l'agressió de Torroella i ha assegurat que Cs sempre condemnarà qualsevol acció violenta, sigui del costat que sigui: "No són capaços de condemnar una agressió a un company nostre".

Debat

DebatEsperanza García (PP) ha manifestat el seu suport a la proposta, però ha demanat "coherència política" a Cs per donar suport al seu grup en mesures de seguretat al Congrés, i el socialista Carles Castillo ha demanat rebaixar la crispació entre els grups per parlar de qüestions de seguretat ciutadana.

La republicana Montserrat Fornells ha defensat que el seu grup condemna totes les agressions a polítics però que no volen "fer cap espectacle d'aquest assumpte", i ha acusat Cs de només voler condemnar les que pateixen ells.

Pel que fa a JxCat, Jordi Munell ha recriminat que la moció no contempli les afectacions que, al seu judici, provoca l'Estat en la seguretat ciutadana de Catalunya i en la situació dels Mossos d'Esquadra i, des dels comuns, Joan Josep Nuet ha argumentat que la proposta "barreja coses diferents" i que els drets fonamentals no es poden restringir.

A més, la cupaire Maria Sirvent ha retret a Cs que vulgui "criminalitzar" el moviment ocupa i l'antifeixista, perquè creu que amb aquesta moció la formació taronja pretén equiparar-los a la delinqüència organitzada i als delictes d'odi.