Milers de persones -45.000 segons la delegació del Govern a Madrid- s'han sumat a la crida de PP, Cs i Vox per defensar la unitat d'Espanya i reclamar eleccions anticipades a Pedro Sánchez. La concentració, marcada per la presència de banderes espanyoles, proclames de "Visca Espanya!" i cartells de "Colpistes a presó", ha omplert la plaça Colom de Madrid. Tant els populars com la formació taronja l'han convocada contra la política de l'executiu estatal a Catalunya. La concentració, a més de Vox, ha rebut el suport d'altres formacions com UPyD, el Partit Aragonès, Foto Asturias o UPN. També s'hi ha vist la presència de grups de la ultradreta. El manifest, que han llegit tres periodistes -María Claver, Albert Castillón i Carlos Cuesta-, ha clamat contra la "traïció i humiliació" del govern socialista per les "constants cessions intolerables" a Catalunya.

La concentració, sota el lema 'Per una Espanya unida, eleccions ja!' no ha estat marcada per les sigles ni cartells de cap partit. De fet, els líders polítics que hi han assistit -com ja havien anunciat- s'han mantingut volgudament en un segon pla durant la lectura del manifest. Sí que han pujat a l'escenari, però, per a la foto final.

Els milers de manifestants han omplert la plaça Colom i els Jardins del Descobriment. La concentració ha estat marcada per la presència de banderes espanyoles -també n'hi havia d'europees- i crits com "Visca Espanya!" o "Puigdemont a presó!". Entre les pancartes que s'han exhibit, es podien llegir lemes com 'STOP Sánchez, eleccions ja', 'Endavant espanyols; sense por a res ni a ningú' o 'Colpistes a presó'.

"Traïció i cessions intolerables"

La lectura del manifest a l'escenari ha estat a tres veus i ha volgut mostrar "el rebuig més enèrgic a la traïció" feta pel govern espanyol a Catalunya (en referència a les negociacions amb la Generalitat).

"Els esdeveniments dels darrers dies suposen una humiliació sense precedents de l'Estat", recull l'escrit. El manifest critica que Pedro Sánchez hagi fet "cessions intolerables" i hagi cedit "al xantatge". Entre d'altres, permetent que el president de la Generalitat anés a la Moncloa "amb un llaç groc", traslladant els independentistes presos a presons catalanes, "acceptant les 21 exigències del secessionisme", negociant els pressupostos generals "i oferint la sobirania nacional a canvi" o acceptant la figura d'un relator a la mesa de partits.

El manifest assegura que Pedro Sánchez "ha posat en un risc seriós la vigència de la Constitució", qualifica la seva política cap a Catalunya com una "deriva suïcida" i diu que la majoria dels espanyols n'estan "farts" de les seves concessions. "La nació espanyola és la pàtria de tots, comuna i indivisible", recull l'escrit.

"Cap govern espanyol està legitimat per negociar la sobirania nacional; defensem la Constitució del 1978, perquè fora d'ella mai res serà acceptable", explicita el manifest que s'ha llegit durant la concentració a la plaça Colom. El text també dona suport als magistrats del Suprem "a les portes del judici per l'assalt a la unitat de la nació espanyola" i deixa clar que, aquells qui subscriuen el manifest, no estan "disposats a tolerar més traïcions i concessions, perquè la unitat no es negocia".

El manifest es tanca exigint a Pedro Sánchez que convoqui eleccions de manera "immediata", perquè "tots els espanyols puguin decidir el seu futur". "Visca la Constitució! Visca Espanya! Espanya no està en venda", han clamat a l'uníson els tres periodistes, abans que la concentració es tanqués amb l'himne espanyol.

Líders polítics

Per part del PP, a la concentració hi ha assistit el president del partit, Pablo Casado, acompanyat de presidents regionals i provincials. Entre els qui el flanquejaven, per exemple, hi havia el president de la Xunta Alberto Núñez Feijóo.

Albert Rivera ha anat fins a la plaça Colom acompanyat per la líder del partit taronja a Catalunya Inés Arrimadas; el portaveu al Congrés Juan Carlos Girauta; el responsable d'Economia i Treball del partit, Luis Garicano o el diputat per València Toni Cantó. Durant la lectura del manifest, a més, Rivera tenia al costat l'alcaldable per Barcelona i exprimer ministre francès Manuel Valls. A la protesta també hi ha assistit el president de Vox, Santiago Abascal.