La decisió del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de convocar eleccions el 28 d'abril implicarà que la campanya electoral coincideixi amb la Setmana Santa i que la constitució de les noves Corts Generals es produeixi en plena campanya dels comicis municipals, autonòmics i europeus del 26 de maig.

El decret de convocatòria de les generals en confirmarà els detalls, però la legislació electoral ja condiciona el calendari.

La norma haurà de publicar-se en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el dimarts 5 de març per entrar en vigor el mateix dia.

Queda la Diputació, que pot convalidar decrets

Aquest 5 de març es dissoldran les Corts Generals elegides el 26 de juny del 2016 i només continuaran les Diputacions Permanents de les dues cambres, que són el reflex de la composició dels respectius plens. Ells diputats i senadors que no formin part d'una diputació permanent, sigui com a titulars o com a suplents, perdran la seva condició de parlamentari i el seu aforament.

La Diputació Permanent del Congrés, a més, tindrà la capacitat per convalidar decrets llei del Govern espanyol mentre no es renovi la Cambra i es constitueixi un nou ple.

En aquest decret es detallarà també el nombre de diputats i de senadors que s'elegiran a cada província i en el cas del Congrés sol haver-hi alguna variació puntual en funció del cens electoral, encara que respectant la xifra global de 350 escons.

Els electors, de vacances

Així mateix, la norma confirmarà la durada de la campanya electoral, que arrencarà a les zero hores del divendres 12 d'abril i acabarà a les dotze de la nit del divendres 26.

És a dir, es desenvoluparà en plena Setmana Santa, perquè aquest any el 14 d'abril és Diumenge de Rams, el 19 és Divendres Sant i el 22 és Dilluns de Pasqua, festiu a una part d'Espanya i final de l'operació especial de trànsit que cada any s'organitza.

Finalment, el reial decret posarà data a la constitució de les noves cambres, que no té una previsió fixa però que, per donar temps a la resolució dels recursos, la proclamació oficial de resultats i l'expedició de credencials als nous diputats, sol ser uns 23 dies després de la jornada electoral.

És a dir, es calcula que el Congrés i el Senat es constituiran entre el 15 i el 23 de maig, en plena campanya de les següents eleccions, les municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig.