El president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, ha pres la decisió de "no autoritzar" la conferència a la qual estava previst que assistís l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i l'actual president català, Quim Torra, dilluns vinent a la seu de la institució europea a Brussel·les, en considerar que la celebració de l'acte pot plantejar un "alt risc" per a l'ordre públic.

La decisió és el resultat d'una avaluació duta a terme per la direcció general de Seguretat de l'Eurocambra, que ha tingut en compte en la seva anàlisi la "tensió" suscitada pel judici al Tribunal Suprem als líders independentistes i la recent "ocupació" que els manifestants van fer de les instal·lacions de la Comissió Europea i el Parlament Europeu a Barcelona.

Puigdemont havia estat convidat, al costat de l'actual president de la Generalitat, Quim Torra, per l'eurodiputat nacionalista flamenc Ralph Packet i l'exministre d'Exteriors eslovè Ivo Vajgl a la ponència "Catalunya i el judici sobre el referèndum: Un repte per a la Unió Europea" a l'Eurocambra.

Segons el comunicat, la direcció de Seguretat de l'Eurocambra ha revisat en la seva avaluació elements com l'ocupació per part d'activistes independentistes de la seu de la Comissió Europea a Barcelona el passat 1 de febrer i les "tensions" vinculades a l'inici del judici pel procés al Tribunal Suprem.

A més, han tingut en compte la "falta d'informació" respecte als participants en l'esdeveniment i, "especialment", la "possibilitat d'incidents" dins o als voltants del Parlament Europeu.

"Segons l'avaluació, hi ha un alt risc que l'esdeveniment proposat pugui significar una amenaça al manteniment de l'ordre públic a les instal·lacions del Parlament", conclou la institució.

Els líders en l'Eurocambra de PP, PSOE i Ciutadans van demanar aquest dijous a Tajani que impedís la celebració de l'acte, al·legant que Puigdemont, en l'actualitat fugit a Bèlgica, "va ser el principal artífex d'un pla per subvertir l'ordre constitucional" a Espanya.

"Permetre la presència del senyor Puigdemont no es correspon amb el noble paper que desenvolupa el Parlament Europeu com a referent de la democràcia i l'Estat de dret que prevalen a la Unió Europea", indicava la carta.