El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, i altres alts càrrecs del partit ultradretà participaran el pròxim 6 de març en una conferència sobre la unitat d'Espanya al Parlament Europeu organitzada per un eurodiputat polonès del conservador Llei i Justícia, Kosma Zlotowski. "Catalunya, una regió espanyola" és el títol de la conferència en la qual també intervindrà el portaveu de Vox a Catalunya, Jorge Buxadé, la vicepresident de relacions institucionals de la formació, Malena Contestí, així com l'historiador Jesús Lainz i la periodista Rosa Cuervas.

L'anunci s'ha fet públic pocs dies després que el Parlament Europeu prohibís una conferència que el president Quim Torra i el seu predecessor Carles Puigdemont acabaran fent en un hotel. L'eurocambra va al·legar que hi havia un "elevat risc" que suposés una "amenaça per mantenir l'ordre públic a les dependències del parlament".

En la informació sobre la conferència de Vox que es distribuirà els pròxims dies es diu que Espanya "està vivint un dels seus més importants desafiaments legals des que es va aprovar la Constitució de 1978".

"Després de dècades d'inacció política i de falta de control del govern nacional, hi va haver un intent de cop d'Estat en una de les regions", afegeix el text.

Zlotowski pertany al grup de conservadors i reformistes europeus (ECR), el grup a l'Eurocambra al qual podria adherir-se Vox després de les eleccions del pròxim 26 de maig.

Tant ECR com l'Europa de les Nacions Lliures (ENF) de Marine Le Pen han mantingut contactes amb la formació xenòfoba, que segons els primers sondejos publicats avui pel PE obtindria 6 eurodiputats a les eleccions europees.