El president del Govern, Pedro Sánchez, va confirmar que l'avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic recollirà el 2040 com a data límit per permetre la matriculació i venda de cotxes que utilitzin combustibles que emetin diòxid de carboni (dièsel i gasolina i híbrids), ja que l'objectiu serà arribar al 2050 amb un parc de turisme i vehicles comercials lleugers sense emissions de diòxid de carboni (CO2).

En la presentació del paquet de mesures d'energia i clima, amb el qual l'Executiu vol establir les bases per a la modernització de l'economia espanyola, i posicionar el país «com a líder en les energies i tecnologies netes» que dominaran la propera dècada, Sánchez va afirmar que no està «proposant res capritxós, sinó necessari».

El president del Govern va assegurar que aquest objectiu d'un parc de vehicles sense emissions constitueix «una enorme oportunitat» per a la indústria automobilística, que ha de «liderar aquest canvi». «És una indústria importantíssima per al nostre país», va dir. Així, va afirmar que cal «adoptar un marc clar» perquè sigui la indústria de l'automòbil a Espanya, «la que està ubicada al nostre país i els nostres treballadors, la que es beneficiï d'aquesta onada de canvi».

Des que es va conèixer l'esborrany d'avantprojecte de la Llei, en el qual estava ja recollida aquesta data límit de 2040, tant el sector de l'automòbil com les petrolieres han rebutjat aquesta prohibició en considerar-la «excessiva».