El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, va condemnar la violència que va tenir lloc a la frontera entre Veneçuela i Colòmbia, al mateix temps que va afirmar que els Estats Units «prendran mesures» contra els qui s'oposin a la «restauració de la democràcia» a Veneçuela, encara que no va especificar a quines accions concretes es referia. «Ara és el moment d'actuar en suport de les necessitats del poble veneçolà, que està desesperat», va declarar.

Pompeo va condemnar la violència perpetrada pels que va qualificar de «pinxos de Maduro» i va expressar les seves «simpaties» a les famílies dels morts aquest dissabte en els disturbis dels ponts fronterers. Segons l'ONG Fòrum Penal, almenys quatre persones van perdre la vida. En una sèrie de tuits publicats a través del seu compte oficial, Pompeo també va criticar obertament el president veneçolà, Nicolás Maduro, per no permetre el pas de l'ajuda humanitària concentrada a Colòmbia i destinada a Veneçuela. «Quina classe de tirà malalt atura camions amb menjar perquè no arribin a gent famolenca?», va assenyalar. «Mentre Juan Guaidó lidera els esforços perquè l'ajuda arribi a la gent, Maduro envia bandes armades per atacar civils innocents», va afegir.

Per part seva, el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, va assegurar que «no totes les posicions estan sobre la taula en aquest cas. Hem advertit clarament que no donaríem suport i condemnaríem fermament qualsevol intervenció militar estrangera, que esperem que no es produeixi».

En aquest sentit, la màxima responsable diplomàtica de la Unió Europea, Federica Mogherini, va demanar al president de Veneçuela que permeti l'entrada d'ajuda humanitària al seu país, menys de 24 hores després que les tropes veneçolanes impedissin el pas a carregaments gestionats per l'oposició des de Colòmbia i el Brasil. «La negativa del règim a l'hora d'entendre que existeix una emergència humanitària a Veneçuela està elevant la tensió», va fer saber Mogherini en un comunicat. «Demanem enèrgicament a les forces de seguretat que exhibeixin contenció, evitin fer ús de la força i permetin l'entrada d'ajuda», va afegir.

El Govern de Veneçuela va confirmar un total de 42 ferits com a conseqüència dels disturbis de dissabte a la frontera i va responsabilitzar de la violència l'oposició, que va intentar forçar l'entrada d'ajuda humanitària. El protector de l'estat de Táchira designat pel Govern, Freddy Bernal, va explicar que entre els ferits hi ha «dos de bala per criminals colombians, tres que van patir cremades, i la resta amb objectes contundents». «Aquests són els ferits d'Iván Duque (president de Colòmbia) i Juan Guaidó. És un terrorisme d'Estat que ha denunciat el Govern de Nicolás Maduro», va apuntar Bernal.

En contrast, el Govern de Colòmbia va assegurar que el nombre de ferits és de 285, de les quals 37 persones han hagut de ser hospitalitzades. Com a conseqüència, Nicolás Maduro va anunciar la ruptura de relacions diplomàtiques amb Colòmbia i va donar 24 hores als representants diplomàtics del país veí per sortir de territori veneçolà.«No puc continuar aguantant més agressions del govern feixista de Colòmbia, és per això que he decidit trencar tota mena de relacions polítiques amb ells», va afirmar Maduro durant un acte multitudinari celebrat a Caracas.

D'altra banda, l'autoproclamat president «encarregat» de Veneçuela, Juan Guaidó, va anunciar que participarà avui a la reunió que el Grup de Lima celebrarà a la ciutat de Bogotà. «Anuncio que participaré en aquesta cimera per reunir-me amb tots els cancellers de la regió i també amb el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, per discutir possibles accions diplomàtiques i possibles accions per cooperar», va establir Guaidó.