El ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, Josep Borrell, va comunicar al president del Govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez, que acceptava l'oferta per encapçalar la llista dels socialistes a les properes eleccions europees del 26 de maig. Sánchez sempre va tenir a Borrell com la seva primera opció per encapçalar aquesta llista i comptava amb sondejos que situaven el PSOE com la força més votada amb el ministre de «número u» de la llista al Parlament Europeu.

En tot cas, el cap de la diplomàcia no acabava d'acceptar l'oferta, tot i que tampoc la rebutjava. El passat 14 de gener va evitar descartar-se i va admetre que sabia per «conductes col·laterals» en qui pensava Sánchez. El passat cap de setmana, quan Madrid va acollir la Convenció del Partit Socialista Europeu (PES), en què va intervenir Borrell, el ministre encara s'ho rumiava, mentre un sector del PSOE començava a assenyalar-lo com a possible «número u» de la llista dels socialistes al Congrés dels Diputats per Barcelona per competir amb la líder de Cs a Catalunya, Inés Arimadas.

El problema era que la direcció del PSC, a qui competeix l'elaboració de les llistes al Congrés per les quatre províncies catalanes, ja tenia una candidata a «número u» per Barcelona, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet. En el partit que lidera Miquel Iceta pensen que, amb Batet com a ministra, el vot que vagi al PSC serà un vot en favor de Sánchez i de la seva política de diàleg amb els independentistes.