El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Ricardo Blázquez, va assegurar que no encarregaran una investigació sobre els casos d'abusos sexuals comesos per sacerdots a l'Església espanyola en el passat. «La Conferència Episcopal Espanyola no té autoritat sobre les diòcesis per fer aquest tipus d'estudi, que cada diòcesi faci el que cregui oportú», va explicar Blázquez quan va ser preguntat per si encarregaran un estudi històric.

Blázquez, que va informar els bisbes espanyols del contingut de la Cimera antipederastia que es va celebrar a Roma, en la qual va participar, tampoc va avançar mesures concretes a adoptar davant dels abusos, sinó que va explicar que esperaran les normes que dicti el Papa en les properes setmanes.

«Estem oberts al que se'ns vagi demanant per eradicar aquesta qüestió tan greu», va destacar, alhora que va apuntar que els bisbes del món han demanat al Papa que aquestes normes siguin les mateixes per a tots.

Quan va ser preguntat per si han col·laborat amb la Fiscalia, Blázquez va assegurar que les diòcesis i la CEE estan «disposats a col·laborar», però va matisar que la seva col·laboració és «directament amb els tribunals».

Segons va assenyalar, són els jutges els que poden «rebre i estudiar les denúncies i dictar la sentència». En aquest sentit, també va demanar que es distingeixi «entre una denúncia i la sentència».