Els partits independentistes PDeCAT i ERC van instar el president del Govern, Pedro Sánchez, a parlar després de les eleccions generals del 28 d'abril, perquè tant un com l'altre van admetre que no queda cap altra sortida que dialogar per mirar de trobar una solució per a Catalunya. En l'últim ple de la legislatura abans que es dissolguin les Corts el proper 5 de març, Sánchez va rebutjar acceptar un referèndum d'autodeterminació i va assegurar que el Govern «mai acceptarà» els plantejaments que se situïn «fora de la Constitució».

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va assenyalar a Sánchez que els independentistes continuaran «amb la mà estesa» per arribar a un acord sobre el futur de Catalunya després de les eleccions del 28 d'abril i que no hi haurà «més remei» que «dialogar i acordar» en la propera legislatura. «Catalunya persistirà en la seva afirmació com a nació, en la seva voluntat de decidir i en la seva apel·lació a dialogar i a acordar», va explicar Campuzano des de la tribuna.

Després de retreure a Sánchez que hagi avançat les generals «fent prevaldre el seu interès electoral» quan podria haver allargat la legislatura fins la tardor i haver aprovat reformes pendents, Campuzano va posar l'accent en què «no hi haurà estabilitat política a Espanya sense resoldre la qüestió catalana». «Catalunya és massa poderosa, no es pot governar contra Catalunya ni ignorant Catalunya», va emfatitzar, destacant que l'estabilitat no estarà garantida en aquest sentit ni tan sols amb una majoria absoluta.

Sánchez li va replicar que pensi bé qui governa contra els catalans i li va recordar que amb el seu rebuig als Pressupostos es van posicionar en contra de nombroses mesures i inversions que beneficiaven els catalans.

També el diputat d'ERC Joan Tardá va demanar al president del Govern que no es faci «massa mal» ni «produnditzi» en la franja que ara com ara els separa perquè està convençut que el dia després de les eleccions haurà de «dialogar». «Vostès i nosaltres tenim l'afany de construir solucions», va assenyalar.

Sánchez va instar els independentistes a fer autocrítica respecte la manera en la qual s'han comportat trencant la legalitat perquè a altres països d'Europa també s'han viscut tensions territorials amb moviments independentistes. El cap de l'Executiu va afegir que el problema de convivència que existeix a Catalunya «no l'arreglarà un referèndum» en el qual es triï una opció sobre una altra, per això el seu Govern aposta per reforçar l'autogovern de Catalunya a través d'una reforma del seu Estatut.

Per part seva, el líder de Cs, Albert Rivera, va acusar Sánchez d'haver «segrestat» el PSOE per convertir-lo en «la crossa del separatisme», i va afirmar que després de les eleccions la formació taronja mirarà d'encapçalar el proper Executiu espanyol si hi ha «més escons» que els que pugui sumar Sánchez per repetir com a president.

Paral·lelament, el líder del PP, Pablo Casado, va avisar al cap de l'Executiu que el seu partit no «tolerarà que escalfi» el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i la campanya electoral per a les generals del 28 d'abril «enfrontant homes i dones». El líder del Partit Popular va recriminar a Sánchez la seva «instrumentalització» de les institucions però «també de les dones».