La segona cimera entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, celebrada durant dos dies a Hanoi es va tancar sense acord i per avançat, segons va explicar el mandatari nord-americà, perquè Pyongyang exigia que s'aixequessin totes les sancions i Washington no està disposat a cedir en aquest punt. Tot i que els experts coincidien a assenyalar que hi havia poques expectatives de grans anuncis després de la trobada, en els seus breus comentaris a la premsa durant les trobades mantingudes dimecres i ahir tant Trump com Kim s'havien mostrat confiats que hauria avenços.

El fet que el líder nord-coreà reiterés ahir mateix el seu desig de desnuclearitzar la península de Corea feia pensar que podria haver hi algun tipus d'anunci i la Casa Blanca havia avançat la vigília que tots dos signarien una declaració conjunta. No obstant això, el dinar de treball va ser cancel·lat abruptament i el tancament de la cimera va ser avançat.

En roda de premsa, Trump va explicar que havia arribat a la conclusió que «no hi havia res de bo a signar» i el líder nord-coreà insistia en l'aixecament de totes les sancions, quelcom en el que els Estats Units no podia cedir.

El president nord-americà va insistir que la cimera d'aquests dos últims dies amb Kim, amb qui va dir tenir «una molt bona relació», ha estat «productiva», però «de vegades cal anar-se'n i aquesta ha estat una d'elles». Segons va explicar, hi havia documents preparats per a la signatura, però tant ell com el secretari d'Estat, Mike Pompeo -qui ha estat negociant amb Pyongyang i preparant la cimera-, consideraven que qualsevol cosa que se signés no els faria «feliços».

Trump va assenyalar que Kim «volia que s'aixequessin les sancions completament», mentre que, tot i que està compromès a desnuclearitzar la península, volia fer concessions per sota del que els Estats Units consideren adequat. «No estaven disposats a fer tot el que demanàvem», va destacar, indicant que Kim estava disposat a desmantellar Yongbyong, la seva principal instal·lació nuclear, però a canvi de l'aixecament de les sancions.

El propi líder nord-coreà havia expressat a la premsa en la trobada prèvia amb Trump la seva disposició a complir amb el seu compromís de desnuclearitzar la península de Corea, que ja va traslladar al president nord-americà en la seva primera cimera a Singapur. «Si no estigués disposat a fer això no seria aquí ara», va assegurar.

«Seguirem treballant»

«Seguirem treballant i ja veurem què passa», va confiar Trump, si bé va indicar que per ara no hi ha prevista una tercera cimera entre els dos, encara que, va afegir, «podria passar aviat o no produir-se en molt temps».

Per altra banda, va assenyalar que Kim li va prometre durant la seva trobada de dimecres que no portarà a terme més assaigs nuclears i de míssils. «Confio en ell», va assegurar, destacant que encara que la «visió» del líder nord-coreà no és la dels Estats Units, «està més a prop que fa un any».

Hores després, Pompeo va obrir la porta al fet que se celebrin més cimeres entre Trump i Kim, tot i que «no s'ha fixat data» per a aquesta hipotètica tercera cita. «La meva percepció és que encara trigarà una mica. Tots dos necessitem reagrupar-nos una mica», va explicar.