En una decisió històrica, el Tribunal Constitucional ha marcat un clar límit respecte la llibertat d'informació en dictar sentència contra l'ús de càmera oculta amb fins periodístics. El dictamen arriba després del recurs presentat per un coach alemany que exerceix a Mallorca i que va ser filmat mitjançant càmera oculta per dos programes d'Antena 3 ( Espejo Público i 3D) que perseguien denunciar les pseudoteràpies.

El tribunal de garanties ha estimat parcialment el recurs d'empara de Thomas Hertlein, representat per l'advocat mallorquí Jaume Campaner. El magistrat Cándido Conde-Pompido ha estat el ponent de la sentència, que exclou per regla general l'ús de la càmera oculta com a mitjà periodístic «en constituir una intromissió il·legítima en els drets a la intimitat personal i la pròpia imatge».

Es pronuncia en contra de la decisió adoptada per la sala civil del Tribunal Suprem, que va donar prevalença a la llibertat d'informació, ja que el Constitucional considera que el mètode de captació intrusiva «no va ser necessari i proporcionat» per esbrinar quin tipus d'activitat desenvolupava el coach i per aplicar el dret constitucional a la llibertat d'informació: «N'hi hauria hagut prou amb fer entrevistes als seus clients», conclou la sentència.

Gravació d'una visita

Al desembre de 2010, dos periodistes d'Antena 3 van acudir al despatx de Hertlein, que es defineix com a « coach, mentor i consultor personal». Els periodistes es van fer passar per clients, van fingir que un d'ells tenia càncer i van gravar la visita amb càmera oculta. Dues setmanes després, es van emetre fragments d'aquest enregistrament al programa Espejo Público, en què van parlar de l'alemany com un sanador que sense tenir cap titulació relacionada amb la salut assegurava poder guarir tot tipus de malalties. A més, se'l qualificava de «faldiller» i s'esmentava que les seves teràpies incloïen «alguna cosa més que carícies».