El PSOE seria la primera força política a Espanya a les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig, segons les últimes projeccions sobre intenció de vot publicades per l'Eurocambra, a l'hemicicle de la qual entrarà per primera vegada el partit d'ultradreta VOX, amb set escons. Per darrere del PSOE (26,8% dels vots) se situa el Partit Popular amb 13 eurodiputats (20%), seguit de Ciutadans, amb onze (17,3%); Units Podem, amb nou (13,9%); VOX, amb set (11,1%); i tancaria el repartiment de seients per a Espanya ERC, amb un (2,8%).

D'aquesta manera, els resultats deixarien sense representació europarlamentària el PDeCAT (1,5%), PNB (1,2%) i EH Bildu (0,6%), que sí que han estat presents aquesta legislatura, de manera que ERC seria la única força independentista votada per l'electorat espanyol present a l'Eurocambra.

Comparant les xifres d'aquesta projecció amb la publicada fa dues setmanes a partir de sondejos d'inicis de febrer, el PSOE puja dos escons, el PP en perd dos, Ciutadans en perd un, la coalició d'Units Podem es manté amb nou, VOX puja un més i ERC no es mou de l'únic escó que ja va sumar a la primera projecció.

En el pla europeu, el Partit Popular Europeu (PPE), amb 181 escons, i els Socialistes i Demòcrates (S&D), amb 135, es mantenen com les dues primeres forces, però perden representants i també la majoria absoluta que van sumar a la legislatura anterior. Així, els Liberals Europeus (Alde) es convertirien en suport necessari per al PPE (25,7%) i S&D (19,1%), en recuperar la tercera posició a l'Eurocambra, amb 75 escons (10,6%), i guanyar pes en un hemicicle més fragmentat.

Calvo, número dos a Madrid

En un altre ordre de coses, la vicepresidenta, Carmen Calvo, serà la «número dos» de la llista del PSOE per Madrid a les eleccions generals del proper 28 d'abril. El president del Govern, Pedro Sánchez, estava valorant que encapçalés la llista per Còrdova, però finalment s'ha decidit per aquesta opció a pocs dies perquè finalitzi el termini perquè les assemblees locals proposin les seves candidatures a les Corts.

Paral·lelament, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, serà el cap de cartell per Àvila. Fonts socialistes van confirmar que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, serà el cap de llista a València; la d'Administracions Públiques, Meritxell Batet, a Barcelona i la d'Educació, Isabel Celaá, a Àlaba.