El ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, Josep Borrell, va signar l'Acord Internacional negociat amb el Regne Unit per afrontar la situació de Gibraltar després del Brexit en matèria de fiscalitat i protecció dels interessos financers. Borrell va destacar que és «el primer tractat internacional entre Espanya i el Regne Unit sobre Gibraltar després del Tractat d'Utrecht», l'acord de 1713 pel qual Espanya va cedir el Penyal. Va explicar que el tractat s'ha signat ara perquè «ha portat molta feina», i «a l'últim moment sempre han aparegut problemes perquè el tema és delicat i hi ha moltíssims interessos en joc».

El tractat, que ara ha de ser aprovat pel Consell de Ministres i ratificat pel Parlament, «intenta evitar que Gibraltar sigui un focus on hi hagi una competència fiscal deslleial» amb el territori del voltant, i per això va celebrar la signatura.

El tractat fiscal és el cinquè acord negociat per Espanya amb el Regne Unit per tal de resoldre el que el Govern considera aspectes «indignants» sobre Gibraltar, al costat del medi ambient, el contraban de tabac, la cooperació policial i els drets dels ciutadans. Aquests quatre són acords polítics, però la matèria fiscal exigeix ser tractada en un acord internacional que avalen les Corts.

Al marge de Gibraltar, en relació amb el Brexit, Madrid i Londres han signat a més un acord per reconèixer el dret de vot a eleccions municipals als espanyols residents al Regne Unit i als britànics residents a Espanya.

A més, per al cas d'un Brexit sense acord, el Govern va aprovar divendres passat mesures de contingència per concedir als ciutadans britànics que viuen a Espanya la residència legal, mesures condicionades al fet que Londres adopti mesures recíproques.

Per part del Regne Unit, l'acord fiscal va ser signat pel ministre de la Presidència, David Lidington. Segons Exteriors, el tractat fiscal pretén «la reducció i eliminació del frau fiscal i els efectes perjudicials per a la Hisenda espanyola derivats de les característiques del règim fiscal de Gibraltar».