El Govern veneçolà va ordenar la suspensió de la jornada laboral i lectiva d'ahir pel tall de subministrament que es va iniciar durant la nit de dijous a la principal central hidroelèctrica del Veneçuela, que va deixar sense energia gran part del país caribeny. El president veneçolà, Nicolás Maduro, «ha suspès les classes i jornades laborals per facilitar els treballs i esforços per a la recuperació del servei elèctric al país, víctima de la guerra elèctrica imperialista», va assegurar la vicepresidenta Delcy Rodríguez al seu compte de Twitter.

Els talls d'energia elèctrica són freqüents al país caribeny, membre de l'OPEP, que porta cinc anys patint una recessió amb hiperinflació i un deteriorament en la qualitat dels serveis públics. A causa de l'apagada, el servei de telefonia mòbil es va veure afectat i les línies del metro de Caracas van deixar d'operar. Davant la falta de transport, centenars de persones van haver de caminar per les principals avingudes de la capital veneçolana.

L'avaria elèctrica es va produir a l'inici de l'horari de major afluència de passatgers al metro de Caracas, que compta amb unes 40 estacions i mobilitza diàriament unes tres milions de persones.

«Hem estat objecte novament de la guerra elèctrica, aquesta vegada ens han atacat la part de generació i transmissió a l'estat de Bolívar, específicament al Guri, la columna vertebral de l'electricitat», va explicar el ministre d'Energia Elèctrica, Luis Motta Domínguez. Guri és la major hidroelèctrica de Veneçuela, i per l'avaria almenys 15 dels 23 estats es van quedar sense llum.

El ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, va afirmar que s'havia recuperat el servei en l'orient de Veneçuela i que se seguia treballant per restablir la llum a la resta dels estats i la capital. No obstant això, a les xarxes socials s'afirmava que zones de l'orient del país seguien sense el servei a l'hora de tancar aquesta edició.

Per la seva banda, el líder opositor i president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, va assegurar que «la llum arribarà amb el cessament de la usurpació». «Com se li diu a una mare que ha de cuinar, a un malalt que depèn d'una màquina, a un obrer que ha de treballar que estem en un país sense llum?», es va preguntarGuaidó a través del seu compte a Twitter. «Seguim endavant. Durant la nostra gira al sud hem buscat suports per afrontar aquesta crisi. Els derrotarem amb mobilització. Ens veiem dissabte al carrer!», va animar.

«Veneçuela és un país que va exportar l'excedent d'energia elèctrica a la regió, el país amb les reserves petrolieres més grans del món, i estem patint aquesta situació», va lamentar, tot expressant la seva preocupació «per la gent que està amb dificultat a les seves cases, el menjar que comença a descomposar-se i els hospitalitzats».

Per part seva, el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, va assenyalar que a Veneçuela no hi ha menjar, medicines ni electricitat. «El proper serà que no hi haurà Maduro», va assenyalar Pompeo a través del seu compte a la xarxa social Twitter. «Les polítiques de Maduro no porten res més que foscor», va destacar.

El secretari d'Estat nord-americà va assenyalar que l'apagada no es deu ni als Estats Units ni a Colòmbia, Equador, Brasil, Europa ni cap altre lloc. «L'escassetat d'energia i la fam són el resultat de la incompetència del règim de Maduro», va destacar.