El Parlament del Regne Unit va rebutjar per segona vegada l'acord del Brexit negociat pel Govern de Theresa May i la UE, tot i els ajustos que la primera ministra va aconseguir dilluns precisament per convèncer els diputats britànics. La votació es va resoldre ràpidament, després d'un dia d'intens debat a la seu legislativa, per 242 vots a favor i 391 en contra, el que ofereix un saldo negatiu de 149 vots. May va prendre la paraula immediatament després per anunciar una nova votació avui.

La Cambra dels Comuns ja va rebutjar aquest mateix acord el 15 de gener per 202 vots a favor i 432 en contra, una diferència de 230 vots. Per trobar un rebuig tan contundent, cal remuntar-se fins el 1924, quan el Gabinet de Ramsay MacDonald va patir dures derrotes parlamentàries, la major d'elles per un marge de 166 vots.

Després d'aquell cop, May va iniciar una ronda de contactes amb els líders dels grups parlamentaris en la qual es va comprometre a convèncer Brussel·les que oferís les garanties que reclama Londres sobre el «backstop», el mecanisme d'emergència per evitar que amb el Brexit torni la «frontera dura» entre Irlanda del Nord i Irlanda.

Amb aquest objectiu, la primera ministra va viatjar dilluns a la nit a Estrasburg per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Dues hores i mitja després, va aconseguir una «interpretació comuna legalment vinculant» sobre el «backstop». Juncker va destacar llavors que aquests «aclariments» no aportaven elements nous, ni reobrien l'acord del Brexit, encara que «completaven» el text legal per apuntar amb més claredat que el «backstop» és un mecanisme d'últim recurs que cap de les parts vol activar i que, si es fes, seria de manera temporal fins a trobar una solució millor.

Aquesta declaració vinculant, per tant, no oferia els canvis exigits pels diputats britànics, que pretenien que el Regne Unit pogués desactivar unilateralment el «backstop» o almenys fixar un límit temporal. «Completa, no reobre», l'acord del Brexit, va avisar el propi Juncker.

May va prendre la paraula immediatament després de conèixer-se el resultat de la votació per lamentar-lo «profundament» i convocar els legisladors per a avui en una votació de «gran importància» que decidirà si el Regne Unit opta per un Brexit sense acord, un escenari que les dues parts han assenyalat com el pitjor de tots els possibles.

La petició de May

May, que va confessar que s'ha implicat personalment en aquest tema, va tornar a demanar als diputats que votin en contra d'un Brexit caòtic, advertint del «potencial mal» que tindria per al Regne Unit abandonar la UE sense pactar abans els termes. Hores abans, augurant un altre cop parlamentari, la primera ministra britànica havia avançat als diputats que, si rebutjaven la versió actual, haurien de triar entre un Brexit sense acord o sol·licitar a la UE que posposi la data de la ruptura, prevista per al 29 de març. Paral·lelament, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va reclamar la convocatòria d'eleccions anticipades.

Per part seva, la Unió Europea va lamentar que el Parlament del Regne Unit hagi rebutjat per segona vegada l'Acord del Brexit i va considerar que «és difícil veure» què més pot fer per evitar un Brexit caòtic, les possibilitats del qual han augmentat «significativament». «Donats les aclariments addicionals de la UE al desembre, gener i ahir (dilluns), és difícil veure què més podem fer. Si hi ha una solució al bloqueig actual, només pot trobar-se a Londres», va assegurar un portaveu del president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va afegir que, a 17 dies del 29 de març, el resultat «incrementa significativament la probabilitat» d'un Brexit caòtic.