Investigadors de l'Hospital General d'Alacant han descrit el primer cas d'una pacient que va patir una reacció al·lèrgica molt forta produïda pel semen de la seva parella. L'home havia estat prenent un antibiòtic que contenia un tipus de penicil·lina, substància a la qual era molt al·lèrgica la dona, el que va desencadenar en ella una reacció anafilàctica.

«Es tracta del primer cas documentat d'una al·lèrgia a un medicament que es transmet a través de semen, ja que fins al moment només havia sospites, però cap cas descrit», segons ha explicat José Francisco Horga, un dels investigadors de l'Hospital General d'Alacant. L'article ha estat publicat a la prestigiosa revista mèdica BMJ Journals editada per la British Medical Association (BMA).

Situació greu

La dona, de 31 anys, va arribar a Urgències del centre sanitari vomitant abundantment, amb dificultat per respirar i tot el seu cos estava cobert d'urticària. Els metges li van diagnosticar una reacció anafilàctica moderada i van tractar d'esbrinar què l'havia causat, segons descriu la revista «Science alert».

La dona no havia menjat cap aliment sospitós ni havia estat picada per cap insecte ni havia consumit drogues ni medicaments. L'única pista fiable va ser que la reacció de la pacient havia començat després de tenir relacions sexuals sense protecció amb la seva parella masculina, el que implicava una «ejaculació oral» segons l'informe del cas.

«El marit tenia una infecció d'oïda, pel que havia estat medicat amb un antibiòtic que contenia amoxicilina, un tipus de penicil·lina, substància a la qual ella era molt al·lèrgica», assenyala Horga. L'home havia pres la seva última dosi quatre hores abans que la parella tingués relacions sexuals. Seguint aquesta pista com a possible origen de la reacció anafilàctica, la pacient va ser tractada amb medicaments específics i es va recuperar completament.

L'antibiòtic que va desencadenar semblant reacció al·lèrgica és l'Augmentine, d'ús molt estès a Espanya, i que conté un tipus de penicil·lina anomenada amoxicil·lina. A la dona se li havia diagnosticat sent petita una reacció al·lèrgica a la penicil·lina.

L'article està signat per les doctores Natzaret Gómez, Susana Almenara i Antònia Tévar i per doctor José Francisco Horga. Tots metges de l'Hospital General d'Alacant.

Segons destaquen els autors del treball, «aquest és el primer cas informat d'una sospita d'anafilaxi induïda per amoxicilina en una dona després d'un contacte sexual amb un home que estava prenent el medicament, segons la hipòtesi d'una transferència oral de medicaments a través del semen ».