15 de març de 2019
15.03.2019
Diari de Girona

Almenys 49 morts en un atac terrorista contra dues mesquites a Nova Zelanda

Les autoritats del país han anunciat que s'ha detingut ja a quatre persones com a sospitosos dels atemptats, perpetrats a la localitat de Christchurch

15.03.2019 | 07:13

Almenys 49 persones han mort i 41 han resultat ferides en un atac terrorista contra dues mesquites a la localitat de Christchurch, segons ha informat el cap de la Policia neozelandesa, Mike Bush.

En una compareixença davant de la premsa a les 21.00 hores d'aquest divendres, el cap de la Policia neozelandesa ha dit que han mort 41 persones a la mesquita de l'avinguda Deans i set més a la mesquita de Linwood, a més d'una persona que ha mort poc després en un hospital per la gravetat de les ferides patides.

L'anterior balanç facilitat per la primera ministra del país, Jacinda Ardern, era de 40 morts i 20 ferits greus. Ardern ha assegurat que la situació viscuda aquest divendres "no té precedents" en la història recent de Nova Zelanda i ha deixat clar que es tracta d'un atac terrorista.

"És clar que això només pot descriure's com un atac terrorista. Pel que sabem, sembla estar ben planejat", ha assenyalat la primera ministra neozelandesa, segons informa el diari 'New Zealand Herald'.

Almenys quatre persones --tres homes i una dona-- es troben sota custòdia policial, tal com ha anunciat la Policia neozelandesa. Un dels atacants ha retransmès en directe per xarxes socials un vídeo amb el seu atac contra una de les mesquites.

"La Policia està interrogant els detinguts, dels quals cap no estava fitxat per les autoritats", ha manifestat la primera ministra neozelandesa. Ardern ha dit que s'han trobat dos artefactes explosius en els vehicles dels sospitosos d'haver perpetrat l'atemptat i que han estat neutralitzats. La primera ministra neozelandesa ha assegurat que els detinguts no estaven en cap llista de seguiment per terrorisme.

"Hi ha quatre individus que han estat detinguts però tres estan connectats amb aquest atac i es troben sota custòdia, un dels quals ha dit públicament que és australià", ha explicat. "Hi ha persones que jo les descriuria com de visions extremistes que no tenen absolutament cap lloc a Nova Zelanda i que, de fet, no tenen lloc al món", ha dit Ardern. "Encara que no tenim cap raó per creure en aquesta fase que hi ha altres sospitosos, no ho estem donant per descomptat en aquest moment", ha indicat.

"Vull enviar un missatge a les persones directament afectades. Per a moltes aquest no és el lloc en què van néixer. Per a moltes Nova Zelanda va ser la seva elecció (...) un lloc al qual molts van venir per la seva seguretat. Un lloc en què era segur practicar la seva cultura i religió", ha subratllat.

Els atacants van emetre les imatges en directe

Un dels tirotejos va ser retransmès en directe a través de les xarxes socials per un dels assaltants, que apareix amb roba militar dins del centre de culte disparant a boca de canó a diverses persones amb una arma automàtica de la qual va canviar el carregador en almenys dues ocasions.

El jove identificat com Tarrant ha retransmès en directe 17 minuts de l'atac des que ha arribat amb cotxe a la mesquita d'Al Noor. En el vídeo es pot observar que té un gran arsenal d'armes a l'interior del vehicle i bidons de gasolina. Una vegada dins de la mesquita ha començat a disparar de manera indiscriminada.

A les imatges retransmeses en directe per l'atacant s'observa com surt de la mesquita per la porta principal i es dirigeix al carrer disparant a diverses persones a l'atzar fins a arribar al seu vehicle.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook