Almenys 49 persones van morir i 41 van resultar ferides en un atac terrorista contra dos mesquites a la localitat de Christchurch, a l'Illa Sud de Nova Zelanda, segons ha informat el cap de la Policia neozelandesa, Mike Bush.

En una compareixença davant la premsa a les 21 hores de divendres (hora local), el cap de la Policia neozelandesa va informar que havien mort 41 persones a la mesquita de l'avinguda Deans i set a la mesquita de Linwood, a més d'una persona que va morir poc després en un hospital per la gravetat de les ferides sofertes.

L'anterior balanç facilitat per la primera ministra del país, Jacinda Ardern, era de 40 morts i 20 ferits greus. Ardern va assegurar que la situació viscuda ahir «no té precedents» en la història recent de Nova Zelanda i va deixar clar que es tracta d'un atac terrorista.

«És clar que això només es pot descriure com un atac terrorista. Pel que sabem, sembla estar ben planejat», va assenyalar la primera ministra neozelandesa, segons informa el diari New Zealand Herald. Almenys quatre persones (tres homes i una dona) es troben sota custòdia policial, tal com ha anunciat la Policia neozelandesa. Un dels atacants va retransmetre en directe per xarxes socials un vídeo amb el seu atac contra una de les mesquites.

«La Policia està interrogant els detinguts, dels quals cap estava fitxat per les autoritats», va manifestar la primera ministra neozelandesa. Ardern va dir que s'han trobat dos artefactes explosius en els vehicles dels sospitosos d'haver perpetrat l'atemptat i que van ser neutralitzats. La primera ministra neozelandesa va assegurar que els detinguts no estaven en cap llista de seguiment per terrorisme. «Hi ha quatre individus que han estat detinguts però tres estan connectats amb aquest atac i estan sota custòdia, un dels quals ha dit públicament que és australià», va explicar. «Hi ha persones que jo les descriuria com de visions extremistes que no tenen absolutament cap lloc a Nova Zelanda i que, de fet, no tenen lloc en el món», va dir Ardern. «Encara que no tenim cap raó per creure en aquesta fase que hi ha altres sospitosos, no ho estem donant per descomptat en aquest moment», va postil·lar.

«Vull enviar un missatge a aquells directament afectats. Per a molts aquest no és el lloc en el qual van néixer. Per a molts Nova Zelanda va ser la seva elecció (...) un lloc al que molts van venir per la seva seguretat. Un lloc on era segur practicar la seva cultura i religió», va subratllar.

El nom d'un neonazi espanyol

El principal sospitós de l'atemptat contra dues mesquites de la localitat neozelandesa de Christchurch portava escrit en el seu fusell el nom d'altres autors de matances relacionades amb la ultradreta. Una d'aquestes persones Josué Estébanez, el condemnat a 26 anys de presó per assassinar al jove antisistema Carlos Palomino d'una punyalada al pit el 2007 al Metro de Madrid.

L'individu, segons el S ydney Morning Herald, es va identificar davant la policia com Brenton Tarrant, un nom que coincideix amb el d'un home de 26 anys d'edat, nascut a Grafton autor d'un manifest de contingut xenòfob i ultranacionalista que havia penjat a les xarxes.