El líder del PP, Pablo Casado, ha renovat al 77% dels caps de llista del seu partit a les eleccions generals del 28 d'abril, per a les quals s'ha envoltat d'afins i ha sorprès amb noms com els Cayetana Álvarez de Toledo per Barcelona o Juan José Cortès per Huelva. Aquests dos fitxatges són el paradigma dels canvis que s'han produït en les seves respectives comunitats, ja que tant a Andalusia com a Catalunya, s'han canviat la majoria dels noms respecte a les eleccions de 2016, mentre que en unes altres, com a Comunitat Valenciana o País Basc tots són nous.

El mateix Casado, que encapçalarà com és tradicional la llista per Madrid, presentarà avui a tots aquests candidats, en un acte que tindrà lloc en el Cercle de Belles arts de Madrid.

El canvi de més de tres de cada quatre candidats suposa la marxa de molts diputats històrics del partit, com Jesús Posada, Rafael Hernando, Carlos Floriano i Fernando Martínez-Maíllo, o la pròpia portaveu parlamentària, Dolors Montserrat, a més de la retirada de gran part dels exministres del Govern de Rajoy. Les excepcions són Isabel García Tejerina, que serà cap de llista per Valladolid, o l'exministre de Justícia Rafael Catalá, per Conca. Alguns d'ells trobaran buit en les llistes per a les europees, com Hernando, que anirà en un dels llocs de la sortida per a l'Eurocambra del 26 de maig.

D'aquesta manera, el PP va culminar ahir el seu procés de designació dels números u, que ha coordinat el secretari general del partit, Teodoro García Egea, i que respon a les directrius de Casado i no ha acontentat molts dirigents regionals.

Amb aquestes candidatures per al 28 d'abril, Casado ha completat després de vuit mesos el seu projecte del que vol que sigui el «nou PP», un partit que queda allunyat del qual va heretar de Mariano Rajoy.

Així, del número u de les llistes desapareixen gairebé tots els exministres de Rajoy, però també aquells que van donar suport a Soraya Sáenz de Santamaría, la rival de Casado en les primàries de juliol de l'any passat.

Per contra, el líder del partit manté gairebé invariable la comunitat de Castella-la Manxa, feu de qui va ser la seva aliada en la segona volta de les primàries, María Dolores de Cospedal, a qui substituirà com a cap de llista per Toledo el sotssecretari de Política Autonòmica, Vicente Tirado.

Els membres de la direcció del PP concorren en la seva majoria per les seves províncies d'origen, com el secretari general, Teodoro García Egea, per Múrcia, o el sotssecretari d'Organització, Javier Maroto, qui substituirà el líder del PP basc, Alfonso Alonso, com a número u per Àlaba. A més, la sotssecretària de Comunicació, Marta González, anirà per la Corunya, i la sotssecretària de Política Social i alcaldessa de Logronyo, Concepción «Cuca» Gamarra, liderarà la llista a La Rioja.

Entre els independents, a part de Juan José Cortés, també es troba el periodista Pablo Montesinos, número u per Màlaga, un dels fitxatges realitzats aquesta setmana per Casado.

En aquestes candidatures no repetiran diversos dels exministres de Rajoy, com l'exministra d'Ocupació Fátima Báñez, qui ahir mateix va anunciar la seva retirada de la política per passar a l'activitat privada. Tampoc estarà l'exministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, substituït per Teresa Jiménez-Becerril, ministres de Rajoy, però també aquells que van donar suport a Soraya Sáenz de Santamaría, la rival de Casado en les primàries de juliol de l'any passat.