La jove de 27 anys detinguda a Godella per matar suposadament els seus dos fills, Amiel, de tres anys i mig, i Ixchel, de tot just cinc mesos, qui roman hospitalitzada a la unitat de Psiquiatria de l'hospital de Llíria, ha confessat finalment, després de ser explorada pel metge forense a l'hospital La Fe, que va matar els petits «perquè Déu m'ho va ordenar». L'exploració apunta que la suposada infanticida va patir un brot esquizofrènic la nit en què va acabar a cops amb la vida dels petits. Així ho estima un primer informe psiquiàtric forense realitzat divendres i que ja està als jutjats de Paterna.

En cas de confirmar-se que pateix esquizofrènia, la seva imputabilitat quedarà en entredit, ja que és un dels escassos trastorns mentals greus que converteix l'autor d'un delicte en penalment irresponsable. Així, serà el seu seguiment psiquiàtric al llarg de la instrucció judicial el que determini, el dia del judici, si és absolta penalment per l'eximent complet de trastorn mental i confinada, durant el temps que fixi el tribunal, en una penitenciària psiquiàtrica.

L'acusada de dos delictes d'homicidi no va donar detalls al forense sobre el moment en què va matar els nens, una cosa relativament habitual en aquest tipus de brots esquizofrènics, en què el malalt no recorda el lapse de temps en què «pateix la descompensació psicològica». Tot i els episodis «estranys» que relaten coneguts i veïns, María mai havia estat diagnosticada de cap trastorn mental, de manera que la detinguda no seguia cap tractament. Això sí, havia anat en alguna ocasió a la unitat de Salut Mental del centre de salut de Godella, però per una possible depressió postpart, i no ha transcendit si va arribar a rebre o no medicació.

La mare dels nens va ser traslladada, després d'assenyalar on estaven enterrats els petits, a la unitat de Psiquiatria de l'hospital la Fe per ordre del jutge, que va ordenar, a petició de les forenses, aquest trasllat perquè fos explorada al llarg del matí d'ahir pel psiquiatra forense.

La urgència d'aquest trasllat va fer que ni tan sols arribés a declarar formalment davant dels investigadors del grup d'Homicidis de la Comandància de València, els mateixos que, al llarg de més de quatre hores de converses van aconseguir crear el clima necessari perquè acabés confessant on havia sepultat els cossos dels fills.

«Me'ls vaig trobar morts»

María va ser localitzada, nua i arraulida, a l'interior d'un bidó de plàstic a un quilòmetre de casa seva, un habitatge de Godella que ocupava il·legalment amb la seva parella i els nens. Va ser l'Scot, un pastor belga de la Guàrdia Civil ensinistrat en la recerca de persones vives -l'olor varia a partir de les 4 o 5 primeres hores posteriors a la mort-, qui la va localitzar a les 13.00 hores.

Tenia esgarrapades i ferides per tot el cos. Balbucejava, estava espantada i desorientada. Amb un relat incoherent i entretallat, només va encertar a dir que el seu marit li havia pegat. No va saber donar notícies dels nens. La dona va ser traslladada a la caserna de Moncada.

Durant la primera hora, tot just va col·laborar. Divagava i feia comentaris inconnexos. Agents del grup d'Homicidis van romandre durant quatre llargues hores al seu costat, guanyant-se a poc a poc la seva confiança, mentre el rellotge corria en contra de les escassíssimes esperances de trobar Ixchel i Amiel amb vida.

Després d'aconseguir el clima adequat, María va deixar de parlar de sectes i persecucions i va començar a admetre haver enterrat els petits. Segons va afirmar, s'havia trobat els petits morts i va decidir enterrar-los perquè «em vaig espantar i vaig pensar que m'acusarien a mi d'haver-los matat».

Sobre un mapa, va assenyalar els dos punts on estaven sepultats: Amiel, entre el camí de Ponent i una casa en ruïnes, 30 metres al sud-est de l'habitatge familiar, i la seva germana Ixchel, a menys de 10 metres de la part posterior de la casa. Havia arribat el moment de traslladar-la a l'habitatge per recuperar el més aviat possible els cossos dels nens. La dona va ser conduïda en un vehicle camuflat i, un cop al lloc, va acompanyar els agents als punts exactes. Un cop trobades les tombes, va ser traslladada a l'hospital La Fe.

Mentrestant, la seva parella i pare dels seus fills, Gabriel Salvador C., de 27 anys, fill d'un mexicà i una belga, romania en silenci a la caserna de Moncada, aliè i distant de tot. De fet, fins i tot es va negar a declarar. També Gabriel, a qui descriuen els seus afins com «controlador i manipulador, amb forta ascendència sobre María», serà sotmès en els propers dies a una exploració psiquiàtrica, com succeeix en els delictes greus.

Segons aquesta versió, en despertar dijous i veure la seva dona amb restes de sang, va preguntar pels nens i després de confessar ella que els havia matat, va ventar-li una bufetada. Va ser per això que María hauria sortit corrent.

María i Gabriel es declaraven seguidors dels Illuminati i solien consumir substàncies estupefaents, segons les fonts consultades. En concret «porros i en ocasions bolets al·lucinògens».