La policia holandesa va detenir un home per protagonitzar un tiroteig en una estació de tramvia d'Utrecht en el qual tres persones van morir i cinc van resultar ferides. El sospitós va ser arrestat al barri antic de la ciutat després d'haver fugit en un vehicle. Es tracta de Gökmen Tanis, de 37 anys i origen turc, que va fugir després d'obrir foc cap a tres quarts d'onze del matí en una estació de tramvia de la plaça 24 Oktoberplein. A més de Tanis, les autoritats van anunciar la detenció del seu germà en una de les batudes que es van dur a terme a diversos habitatges.

En un primer moment, el Servei Nacional Antiterrorista de Països Baixos (NCTV) va explicar que el tiroteig «té totes les característiques d'un atemptat terrorista» i, en conseqüència, el Govern va elevar a cinc -el màxim- el nivell antiterrorista a Utrecht i tota la província. La policia va demanar als veïns que romanguessin reclosos, cosa que va deixar desenes de persones tancades a locals comercials.

Posteriorment, el portaveu policial Bernard Jens va puntualitzar que, encara que s'estudia el mòbil terrorista, «també podria ser un crim a l'esfera de les relacions personals» . «Tenim en compte el mòbil terrorista, però no podem excloure altres motius», va explicar un portaveu de la Fiscalia. «Els motius encara no estan clars», va destacar, per altra banda, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, en la seva segona compareixença del dia. «Hi ha moltes preguntes i rumors», va afegir.

Testimonis citats per la cadena holandesa NOS van assegurar que l'atacant es va centrar en una dona i es va dirigir també contra els que van intentar ajudar-la. L'alcalde d'Utrecht, Jan van Zanen, va xifrar en tres els morts i en cinc els ferits, dels quals tres estan greus.

Tanis és un vell conegut de les forces de seguretat. Està processat per una violació denunciada el 2017 per una dona que assegura que no només la va violar sinó que la va maltractar. També tindria antecedents per temptativa d'homicidi, robatori amb violència i conduir ebri, entre altres. Per la seva banda, l'agència de notícies oficial de Turquia, Anatòlia, va assegurar citant familiars de Tanis que el sospitós va disparar contra un parent per motius familiars.

El Ministeri d'Exteriors de Turquia va condemnar «enèrgicament» els fets, «amb independència de la identitat de l'atacant o les seves motivacions». «Davant d'aquest atac, expressem la nostra plena solidaritat amb el poble holandès i el seu Govern», establia la nota oficial. No obstant, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va destacar l'interés del seu Govern per saber si el tiroteig a Utrecht és un atac terrorista o un succés, i per això els serveis d'Intel·ligència ja ho estan investigant, va revelar.

Arran de la detenció de Tanis, l'NCTV va decidir tornar a quatre el nivell d'alerta antiterrorista i la policia va avisar els habitants d'Utrecht que ja podien tornar a la normalitat. Rutte va anunciar la suspensió de les consultes de coalició i els partits polítics van cancel·lar la campanya per a les eleccions regionals de demà.