El nou fitxatge de Cs, Edmundo Bal, l'advocat de l'Estat rellevat pel Govern abans del judici del procés, va assegurar que a ell li van dir que havia de «treure els fets» de l'escrit d'acusació i els va treure, però no va voler signar aquell escrit perquè no era seu -va assenyalar- i per això el van cessar. Bal, número quatre a la llista de Cs per Madrid, va explicar que no s'ha ficat en política per haver estat cessat com a advocat de l'Estat, sinó que Ciutadans li va donar l'oportunitat de fer-ho, però que no és «una persona venjativa ni res semblant».

Va explicar que des que va ser apartat del càrrec ha estat fent la seva feina callat i podria haver sortit abans als mitjans «i haver intentat una venjança». No ho ha fet, va explicar, perquè no és una persona venjativa, però sí va deixar clar que va ser l'advocada general de l'Estat qui li va ordenar suprimir els fets que ell havia consignat perquè se li va dir que «no eren rellevants». Sobre el judici de l'1-O, va assenyalar que només que hi pot haver conspiració per a la rebel·lió, la sedició o d'altres delictes com la desobediència, però prefereix no interferir en el funcionament de la Justícia.

Bal, que va dirigir durant 16 anys l'acció jurídica del Govern en causes com la dels Pujol, el procés i la Gürtel, va ser rellevat pel Govern de Pedro Sánchez al novembre passat com a cap del departament penal de l'Advocacia de l'Estat per «pèrdua de confiança» per les seves discrepàncies en la causa de l'1-O. Mentre Bal defensava acusar per rebel·lió en la línia de la Fiscalia, l'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro, va optar pels delictes de sedició i de malversació.

«Quan tu has vist uns fets, que el jutge també ha vist en la instrucció, i et diuen que no pots posar-los en l'escrit d'acusació, que passis per sobre d'ells, jo obeeixo però aquest escrit ja no és meu», va reivindicar. Bal va explicar que, després de negar-se a signar l'escrit, als 20 dies el van citar des de l'Advocacia de l'Estat i el van cessar per no rubricar l'escrit d'acusació. «L'únic que vaig fer va ser no signar una cosa que no era meva», va afegir. Tal com va defensar, ell mateix va realitzar l'escrit d'acusació d'acord amb la instrucció de la causa, les declaracions, els atestats de la Guàrdia Civil, les declaracions dels acusats i testimonis.

Segons la seva opinió, aquesta situació va provocar que l'executiu socialista el posés «en primer pla» i als mitjans de comunicació, el que va portar a Ciutadans oferir-li ser el número quatre a les seves llistes per Madrid al Congrés dels Diputats. No obstant, va assegurar que no busca venjança amb el PSOE per aquest fet i va reivindicar la seva incorporació al partit taronja.

Per part seva, el líder de Cs, Albert Rivera, va instar el president del Govern, Pedro Sánchez, a «donar la cara» i a «oferir explicacions públiques» sobre si «va donar instruccions» a Bal perquè «retirés proves» al judici del Procés i «no hi hagués acusació pel delicte de rebel·lió», i així «afavorir als seus socis separatistes». «Això em sembla molt greu i li demano a Sánchez que doni explicacions públiques», va remarcar.

Petició «molt greu»

El líder de la formació taronja va considerar «molt greu» que «la ministra de Justícia, Dolores Delgado, demanés a l'advocat de l'Estat que retirés les proves perquè no hi hagués acusació per delicte de rebel·lió als polítics separatistes en el judici del procés.