El Mecanisme per als Tribunals Penals Internacionals (MICT, en anglès) ha elevat aquest dimecres la condemna de l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic a cadena perpètua per la seva responsabilitat en els crims comesos en la Guerra de Bòsnia (1992-1995).

El jutge president del tribunal d'apel·lació del MICT, Vagn Prüsse Joensen, ha dit que la sentència de primera instància, de 40 anys de presó, "va reflectir de forma inadequada l'extraordinària gravetat de la responsabilitat de Karadzic a la comissió dels crims".

Karadzic havia estat condemnat a 40 anys de presó pel Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII), però tant la Fiscalia com els seus advocats havien apel·lat la sentència en primera instància.

L'expresident de la República de Srpska havia sol·licitat la repetició de tot el procés legal per suposats "errors de Dret", però els jutges del MICT van rebutjar tots els seus arguments.

"Karadzic ha ofert una interpretació alternativa dels fets, però ha errat a l'hora de demostrar errors de la cambra de primera instància", ha dit el jutge president.

Els magistrats han confirmat la culpabilitat de Karadzic pel genocidi de Srebrenica, cinc crims de lesa humanitat -persecució, extermini, assassinat, deportació i actes inhumanos- i quatre crims de guerra -assassinat, terror, atacs il·legals a civils i presa d'ostatges.

La sentència ha considerat que la Fiscalia no va ser capaç de provar un càrrec addicional de genocidi pels assassinats en alguns municipis de Bòsnia i Hercegovina, però ha considerat que la sentència en primera instància de 40 anys de presó "no era raonable" a causa de la gravetat de els crims.

El veredicte ha estat rebut amb alegria per familiars de víctimes, que hores abans la lectura de la sentència han col·locat fotografies dels seus éssers estimats davant del tribunal, mentre que Karadzic s'ha mostrat immutable en tot moment.