La Policia va localitzar l'autor de l'atac d'Utrecht set hores després d'haver fugit gràcies a la banca per internet, ja que va intentar fer una transferència des del seu compte a través d'un telèfon mòbil d'un tercer, però els investigadors van ser capaços de rastrejar el senyal, que els va conduir fins a la casa on s'amagava, a Oudenoord, a uns quatre quilòmetres del lloc del tiroteig i a només uns carrers del lloc on va abandonar, amb el motor en marxa, el cotxe que va robar per escapolir-se de la policia.

Gökmen Tanis és el principal sospitós però segueix sense haver-hi claredat sobre els motius que el van portar a disparar contra els viatgers d'un tramvia el matí de dilluns. Els seus veïns i amics el coneixen com una persona inestable. De vegades actuava com un musulmà devot, deixant-se créixer la barba, acudint puntual a la mesquita i freqüentant amistats que porten un rosari a la mà. Altres cops, començava a abusar de nou de l'alcohol i les drogues, apareixia ebri pel barri, causant molèsties al veïnat, cridant i colpejant les portes.

El principal sospitós segueix sota arrest, però els altres dos detinguts el mateix dia de l'atac van ser posats en llibertat dimarts perquè no es va poder provar que tinguessin relació amb el drama que va viure Holanda dilluns, mentre que a darrera hora de dimarts es va produir un nou arrest.

Totes les hipòtesis segueixen sobre la taula, excepte que hi hagués una relació familiar o sentimental entre Tanis, turc de 37 anys, i alguna de les víctimes del tiroteig. Una carta escrita pel presumpte autor del tiroteig i altres detalls deixen en evidència les seves possibles intencions terroristes.