El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que veu «possible» que els líders de la UE a Vint-i-set acceptin concedir una pròrroga curta al Regne Unit per endarrerir la seva sortida del bloc, però només si prèviament la Cambra dels Comuns aprova les condicions del divorci fixades en el Tractat de Retirada que ha rebutjat ja dues vegades. «Tenint en compte les consultes que he dut a terme els últims dies, crec que una pròrroga curta seria possible, però estaria condicionada al vot positiu de la Cambra dels Comuns sobre l'acord de sortida», va explicar Tusk.

Amb això, el president del Consell Europeu va avançar que els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea no prendran una decisió definitiva a la cimera d'avui i demà a Brussel·les, quan estaran a una setmana de la data formal per al Brexit, tot i que podrien donar un senyal de suport a la seva recomanació.

«Fins i tot quan l'esperança d'un èxit final pugui semblar fràgil, fins i tot il·lusòria, i encara que el cansament pel Brexit sigui cada vegada més visible i justificat, no podem deixar de buscar una solució positiva fins a l'últim moment», va assenyalar Tusk, tot destacant que en qualsevol cas aquesta obstinació no passarà per reobrir l'acord de sortida.

Si el Parlament britànic sotmet a una tercera votació l'acord de sortida en els propers dies i el resultat permet la seva ratificació, Tusk va explicar que la UE podria formalitzar la pròrroga a través del procediment escrit que evitaria celebrar una segona cimera de líders en els propers dies.

Paral·lelament, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va avisar «formalment» la primera ministra britànica, Theresa May, que si s'ajorna el Brexit més enllà del 23 de maig estarà legalment obligada a convocar eleccions al Parlament Europeu al Regne Unit. Tots dos van parlar per telèfon abans que May intervingués davant la Cambra dels Comuns per informar els parlamentaris britànics que havia enviat a Tusk una carta per sol·licitar formalment ajornar fins al 30 de juny la desconnexió.

La primera ministra britànica va informar a Juncker dels «últims esdeveniments» en relació al Brexit i li va consultar sobre la «millor manera d'encarar» la reunió amb la resta de caps d'Estat i de Govern de la UE, segons va informar el portaveu de Juncker, Margaritis Schinas.

L'article 50 del Tractat de la UE que articula el procés de sortida permet a Londres sol·licitar una pròrroga en tot moment fins que es produeixi el Brexit, però correspon als líders dels Vint-i-set decidir per unanimitat si accedeixen a la mateixa o no. En la seva conversa amb May, Juncker va alertar-la formalment de les implicacions d'aparcar fins al 30 de juny el divorci, ja que entre el 23 i el 26 de maig se celebraran eleccions al Parlament Europeu.

May assegurava a la carta que «la política del Govern britànic continua sent abandonar la UE d'una manera ordenada d'acord amb el Tractat de Retirada i la declaració política acordats al novembre» i tenint en compte les garanties addicionals pactades amb el president de la Comissió Europea el passat 11 de març.

Paral·lelament, la primera ministrava avisar els diputats britànics que «ja és hora de prendre una decisió» sobre el Brexit. En un discurs als ciutadans, la líder tory va reiterar la seva petició als diputats britànics perquè «donin suport» a l'Acord de Retirada que ella ha pactat i va prometre que continuarà treballant per garantir el suport del seu partit i dels unionistes del DUP al pacte. Així, May va alertar que la ciutadania britànica «ja n'ha tingut prou» de les negociacions del Brexit i volen que «es resolgui i s'acabi». «Hi estic d'acord. Estic al vostre costat», va assegurar May, reafirmant la seva determinació per concloure aquest procés de sortida.