El partit populista ultradretà Fòrum per a la Democràcia (FVD) va ser el més votat a les eleccions regionals d'Holanda, que es van celebrar tot just dos dies després del tiroteig d'Utrecht, en uns comicis que també decideixen la composició del Senat, on la coalició governamental ha perdut la majoria que tenia. Amb el 93 per cent de les paperetes escrutades, el partit antiimmigració liderat per Thierry Baudet (FVD) i el liberal VVD del primer ministre, Mark Rutte, van empatar a 12 escons, tot i que el primer va rebre més vots.

No obstant això, la principal conclusió a curt termini és que la coalició de quatre partits de centre dreta que sosté el Govern perd la seva majoria al Senat, ja que passen de 38 a 31 dels 75 escons, de manera que hauran de buscar més suports per aprovar les lleis. «Això només vol dir beure més cafès i fer fins i tot més trucades», va fer broma Rutte sobre les opcions que té per articular una nova majoria a la cambra alta. «Compto que el país seguirà sent manejable amb aquest resultat», va afirmar.

L'ultradretà Thierry Baudet es perfila com el major vencedor de la jornada. La seva formació, creada el 2016, amb prou feines té dos dels 150 escons de la Cambra de Representants i ara controlarà al Senat els mateixos 12 escons que el partit del primer ministre.

Després de conèixer els primers resultats, Baudet va destacar que l'arrogància de les elits ha estat castigada. En un discurs ple d'al·lusions literàries, va assegurar que «estem davant les runes del que una vegada va ser la civilització més bonica del món».

Trump com a referent

Baudet té entre els seus referents el president dels Estats Units, Donald Trump, de qui ha agafat prestat el seu eslògan d'«Holanda primer» en temes culturals i econòmics i la seva agenda antiimmigració, a més de defensar la sortida del seu país de la Unió Europea.