Vox ha prescindit finalment del pseudohistoriador Fernando Paz, conegut per les seves posicions homòfobes i negacionistes, com a cap de llista al Congrés per Albacete. Aquesta és la primera ocasió en què el partit de Santiago Abascal es veu obligat a rectificar davant la pressió de l'opinió pública. El vicesecretari de Comunicació de Vox, Manuel Mariscal, candidat al Congrés, va anunciar que el tertulià d'Intereconomía va presentar la seva «dimissió irrevocable».

«Des de Vox agraïm el gest patriòtic de Fernando Paz en renunciar a la seva candidatura per no perjudicar aquest projecte i alhora condemnem el linxament polític i mediàtic que ha patit», va dir Mariscal. Com és habitual a Vox, el seu responsable de comunicació va difondre aquesta declaració a través de Whatsapp sense possibilitat de formular-li preguntes.

Més enllà de les seves impressions sobre l'homosexualitat (que considera una malaltia), el que ha fet insostenible la candidatura de Paz és la seva postura sobre l'Holocaust, que minimitza i relativitza. Una delegació de Vox, encapçalada pel seu responsable de Relacions Internacionals, Iván Espinosa de los Monteros, va realitzar recentment una gira pels Estats Units amb l'objectiu de contactar els cercles més conservadors del Partit Republicà i recaptar fons. La candidatura de Paz posava en risc aquest darrer objectiu, ja que en aquest país qüestionar l'Holocaust és una línia vermella que cap força política, llevat dels neonazis, pot traspassar.

A Espanya, la Federació de Comunitats Jueves, institució que representa els 40.000 jueus espanyols, va mostrar el passat dimecres la seva preocupació per la decisió de Vox de presentar el pseudohistoriador Fernando Paz, «les declaracions revisionistes i negacionistes de l'Holocaust» del qual va qualificar de «lamentables i inacceptables». A més de la resta dels partits, les crítiques procedien d'una comunitat com la jueva amb tradicionals bones relacions amb la dreta política i econòmica.inRead invented by Teads

La Federació ha recordat que Pau "ha qualificat de farsa dels judicis de Nuremberg als jerarques nazis, ha qüestionat l'assassinat massiu de sis milions de jueus, ha deixat clares les seves sospites que els jueus no van morir a les cambres de gas sinó a mans de els habitants d'Europa de l'Est i ha negat l'origen racista de l'Holocaust ".

La institució que agrupa els jueus espanyols ha subratllat que "en qualsevol país d'Europa on s'ha fet justícia sobre aquest traumàtic capítol de la història és inadmissible que una persona amb aquest pensament es postuli a un càrrec de representació pública".

L'antisemitisme és un assumpte més controvertit en el si de la ultradreta europea. Jean-Marie Le Pen va ser expulsat del Front Nacional francès que havia fundat per la seva pròpia filla i successora, Marine Le Pen, per qualificar les cambres de gas de "detall de la història".