El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va avisar als britànics que el desenllaç del Brexit està a les seves mans i que la Unió Europea està preparada «per al pitjor», tot i que segueix «esperant el millor» del període de gràcia que els Vint-i-set han acceptat concedir al Regne Unit per retardar almenys unes setmanes el divorci i preparar una sortida ordenada. El bloc va fixar un calendari alternatiu al Brexit oficial que inclou una sortida ordenada el 22 de maig -amb la condició que l'acord de retirada sigui aprovat la setmana que ve al Parlament britànic-, però també una sortida automàtica el 12 d'abril si fracassa l'acord i no pacten abans una solució alternativa.

El nou calendari preveu també la possibilitat que les parts negociïn una pròrroga més llarga en cas de no acord, sabent que això obligaria el Regne Unit a convocar les eleccions europees de maig. «Això vol dir que tot és possible: un acord, una pròrroga llarga o revertir l'article 50. El destí del Brexit està en mans dels amics britànics», va resumir Tusk.

El polític polonès va assegurar que davant aquests escenaris, la Unió Europea «està preparada per al pitjor, però espera el millor», després del que va afegir que «l'esperança és l'últim que es perd».

Per part seva, la primera ministra britànica, Theresa May, va assegurar que treballarà «dur» per aconseguir que una majoria de diputats de la Cambra dels Comuns aprovin finalment l'acord del Brexit en una tercera votació, de manera que el Regne Unit pugui abandonar el bloc comunitari d'una manera «suau i ordenada» el 22 de maig, en línia amb la nova data marcada pels líders europeus si Westminster dona el seu vistiplau al pacte.

«Treballaré dur per aconseguir el suport i tirar endavant l'acord», va assegurar, tot afegint que «espero que estiguem d'acord en què és el moment de decidir i jo m'esforçaré per assegurar que sortim de la UE amb un acord i per assegurar que el nostre país avança», va reiterar.

Paral·lelament, el líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, va anunciar que està buscant els vots necessaris per dur dimecres al Parlament britànic el seu pla alternatiu per al Brexit, una vegada que la Unió Europea ha acceptat una pròrroga almenys fins al 12 d'abril, tot i que un replantejament requeriria un termini més llarg. «L'esmena per permetre votacions indicatives va ser derrotada per un petit marge, així que tornarem amb ella dilluns. I si és aprovada llavors la tindrem dimecres a la tarda al Parlament», va explicar Corbyn.

El president del Govern epanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que el seu executiu està preparat per fer front a un Brexit caòtic però va defensar la «nova oportunitat» per arribar a un acord que han donat els Vint-i-set a la seva homòloga britànica en concedir una pròrroga al Brexit. «Hem donat una nova oportunitat a l'acord i ara depèn d'altres, no de nosaltres», va defensar el cap de l'Executiu espanyol, tot confiant que Londres «resoldrà aquest problema i trobaran una sortida».

Les autoritats públiques i els bancs centrals han preparat plans de contingència per fer front a les conseqüències d'un Brexit sense acord, però el sector privat ha d'accelerar els preparatius, segons el missatge que va traslladar als líders europeus el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi..