Un milió de persones, segons els convocants, van sortir als carrers de Londres ahir a la tarda per exigir la convocatòria d'un segon referèndum i fer marxa enrere a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El lema de la protesta era «Que decideixi la gent».

A les pancartes es podien llegir altres missatges reivindicatius, com «El millor acord és que no hi hagi Brexit», «si en democràcia no es pot canviar d'opinió, ja no és una democràcia» o «volem que la gent voti», enmig d'una marea en la que ja és la major mobilització organitzada contra el Brexit.

Crítiques al Govern

«Em sentiria diferent si fos un procés ben gestionat i el Govern estigués prenent decisions sensates, però és un caos absolut», va assenyalar un dels manifestants, Gareth Rae, de 59 anys, que va viatjar a la capital des de Bristol. «El país quedarà dividit passi el que passi i és pitjor estar dividits per una mentida», va reblar en declaracions a l'agència Reuters.

Dos-cents autobusos

La marxa va sortir de Marble Arch, situat en un dels vèrtexs de Hyde Park, i va recórrer els principals carrers de la ciutat, passant per Picadilly Circus, la plaça de Trafalgar i el 10 de Downing Street -la residencia oficial de la primera ministra- per acabar davant Westminster, la seu del Parlament. Entre els participants hi havia molts londinencs, però també ciutadans d'altres parts del país, ja que es van noliejar prop de 200 autobusos.

La xifra de més d'un milió de participants donada per l'organització supera els 700.000 assistents que va aconseguir l'anterior manifestació contra el Brexit, realitzada a l'octubre. No obstant això, aquestes xifres no es van poder verificar de forma independent i la policia no va voler donar cap estimació.

De manera general, aquesta seria la segona major manifestació més multitudinària de la història de Londres, només per darrere de la marxa contra la guerra de l'Iraq que el febrer del 2003 va treure gairebé dos milions de persones al carrer.

A la marxa celebrada aquest dissabte, hi van participar polítics de diferent signe, inclosos alguns diputats del Partit Conservador, els quals es van dirigir a la multitud quan van arribar a davant de la seu del Parlament britànic. També hi havia el número dos del Partit Laborista, Tom Watson, la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, o l'alcalde de Londres, Sadiq Khan.

Una altra de les participants, Phoebe Poole, de 18 anys va protestar amb una pancarta en la qual es llegia la frase « Never gonna give EU up», que feia referència a una cançó que Rick Astley va popularitzar en la dècada dels vuitanta. La noia es queixava que el 2016, quan es va aprovar el Brexit mitjançant un referèndum, ella no tenia la majoria d'edat.

«Avui som aquí perquè creiem que ens han robat el futur. És la nostra generació la que haurà de viure amb les conseqüències d'aquest desastre», va lamentar. «Serà més difícil trobar feina. Moltes grans empreses estan marxant. Estic preocupada pel futur», va explicar en declaracions a Reuters.

El Brexit és conseqüència del referèndum que es va celebrar el 23 de juny del 2016, quan 17,4 milions de ciutadans britànics -el 52%- van votar a favor de la sortida de la Unió Europea i 16,1 milions -el 48%- ho van fer en contra. «Ja vam donar la paraula al poble i el poble va rugir», va retreure el grup pro Brexit Change Britain a través del seu compte a la xarxa social Twitter.