Onze ministres del Govern britànic conspiren perquè dimiteixi la primera ministra, Theresa May, segons el diari The Sunday Times. El periodista Tim Shipman va assegurar que aquests membres del Gabinet de May li haurien comunicat directament la seva intenció d'enfrontar-s'hi a la reunió setmanal de l'Executiu d'avui. Si la primera ministra es negués a dimitir, llavors estarien disposats a renunciar de forma massiva o a «demanar el seu cap» públicament.

Segons aquesta font, els ministres volen nomenar un líder interí provisional que tiri endavant el Brexit i el que més suports tindria és David Lidington, actual ministre del Gabinet, seguit del titular de Medi Ambient, Michael Gove, i del ministre d'Afers Exteriors , Jeremy Hunt. El periodista assegura així mateix que el ministre d'Interior, Sajid Javid, estaria disposat a donar suport a Lidington per substituir May però no a Gove o a Hunt. Per la seva banda, aquest darrer no donaria suport al «número dos» per creure que «impulsaria un pacte amb el Partit Laborista per a romandre en una unió duanera permanent amb la Unió Europea».

En el cas de Gove, sempre segons Shipman, hauria estat construint «de manera secreta» una campanya alternativa de lideratge amb la intenció de convertir-se en primer ministre en funcions si els seus companys així ho volen. El titular de Medi Ambient seria «escèptic» amb el fet que Lidington pogués tirar endavant una política de sortida del Regne Unit de la UE «acceptable».

Tot i les discrepàncies sobre la figura successòria, The Sunday Times assegura que tots estan d'acord en què Theresa May ha de marxar o «almenys» cal fixar la data en què ho farà. «El final és proper. Haurà marxat d'aquí a deu dies», indicava el diari que va assegurar un dels ministres, del qual no va revelar la identitat.

May no vol dimitir

No obstant això, fonts de Downing Street van explicar a aquest mitjà que May no creu que hagi de dimitir i, de moment, el seu full de ruta continua sent intentar per tercera vegada que el Parlament aprovi el seu pacte per aconseguir un Brexit ordenat el proper 22 de maig , data fixada per la UE. Altrament, el Regne Unit té de termini fins al pròxim 12 d'abril per decidir com actuarà.

En aquest sentit, el ministre de Finances, Philip Hammond, va demanar al Parlament britànic que se centri a aconseguir una sortida ordenada de la Unió Europea en lloc de demanar el cessament de la primera ministra. Hammond va eludir parlar sobre les informacions en què s'apunta a la possible renúncia d'onze ministres per forçar la seva sortida del poder, però va assenyalar que «canviar de primer ministre no ens ajudaria».

«Ara mateix, qualsevol canvi de peces en el tauler em semblaria un gest autoindulgent», va afegir. «Sóc realista en el sentit que és possible que no puguem obtenir una majoria per a l'acord de la primera ministra sobre el Brexit i, si aquest és el cas, llavors el Parlament haurà de decidir no només sobre respecte què està en contra, sinó a favor de què estaria», va explicar.

Quan se li va preguntar sobre les possibles opcions d'un segon referèndum sobre el Brexit, Hammond va dir que no estava segur que hi hagués una majoria al parlament per aprovar-lo, però no es va atrevir a descartar-lo per tractar-se d'una proposta coherent.