La relació entre el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, i les comunitats indígenes ha estat marcada, des de fa temps, pel desencontre entre allò promès en campanya i allò implementat durant el seu mandat. La carta enviada per López Obrador a Felip VI i el Papa Francesc ha estat l'últim exemple d'aquesta manca de coordinació, ja que, segons Óscar Shibayama, coordinador de la comissió política del Parlament Nacional Indígena, «mai se'ns va consultar, ni es va comptar amb nosaltres per a l'enviament d'aquestes cartes». Betina Cruz, activista indígena, defensora dels drets humans i figura seguida i respectada per l'indigenisme mexicà, va qualificar la carta de López Obrador de «farsa, ja que el primer que ens ha de demanar perdó és ell a nosaltres i canviar aquest estat d'exclusió en què hem viscut els indígenes a Mèxic durant els últims 500 anys».

Per part seva, el president del PP, Pablo Casado, va insistir que «no es pot acceptar» que Espanya demani perdó a Mèxic com ha exigit el seu president, perquè Espanya «no es pot penedir de la seva magnífica història». A més, va prometre que si arriba a ser president del Govern se celebrarà «el cinquè centenari de l'arribada d'Hernán Cortés a Mèxic». «Quan escolto López Obrador, un polític radical d'esquerres i amic de Pedro Sánchez, dient que Espanya ha explotat Mèxic, jo ja us dic que no ho admetré», va assegurar.

Paral·lelament, el Govern espanyol considera la carta del president mexicà com un gest inamistós, però que espera que sigui quelcom puntual, així que la seva intenció és no contribuir a elevar la tensió que ja existeix per aquest assumpte, segons fonts governamentals.