Dos mossos que van estar en un registre de Sabadell el 20-S van descriure ahir dimecres durant el judici l'"agressivitat i violència" contra els agents de la policia catalana, ja que van rebre "cops amb cascos, puntades de peu, empentes i cops de puny", i davant la presència del tinent alcalde, que va rebutjar intervenir davant la gent.

Es tracten dels primers agents de la policia autonòmica, un inspector i un sotsinspector, que han relatat incidents violents dels quals van ser testimonis directes, fins al punt que els dos estan entre els cinc mossos ferits aquell dia.

Això va passar al final de l'actuació policial. "Hi va haver un moment en què la massa ens va atacat i vam haver de fer força. En aquest forcejament, que ens calcigaven, vam perdre l'equilibri i uns quants mossos d'esquadra vam caure i ens vam fer mal", ha assenyalat un.

Els agents han explicat que, quan van arribar a les 9.45 hores, amb prou feines hi havia unes 70 persones, però que al migdia ja havia 700 després de les crides efectuades en xarxes socials.

Sobre això, un d'ells ha assenyalat que part de la massa tenia una actitud passiva, asseguda a terra, i que "una part, unes 70 o 80 persones", tenia "una actitud molt agressiva i violenta cap als companys de la Guàrdia Civil i Mossos".

Una "massa" que es va anar dimensionant amb el pas de les hores fins arribar a unes 700 persones -una dada en què també han coincidit els testimonis- i que va començar a dirigir els seus insults cap als guàrdies civils. "No sou la nostra policia", els deien.

Després, aquest mateix crit es va tornar contra els mossos que van acudir per intentar que la comitiva judicial pogués sortir de l'edifici. "Una tensió fort que hagi d'aguantar per complir l'objectiu", ha relatat resignat l'inspector.

Els van dir "de tot menys macos".

Només arribar, els Mossos es van posar a disposició de la Guàrdia Civil. "Ens van explicar que era una entrada amb actuació judicial i a veure si els hi podíem donar suport. Li vaig dir que sense cap dubte", ha dit un d'ells.

La seva missió era llavors garantir la sortida de la comitiva judicial, però han manifestat que en aquest moment es va produir "el punt més conflictiu i àlgid de violència".

Va ser llavors -han continuat quan la gent se'ls va abalançar sobre i "hi va haver bastants moments de tensió i agressivitat" amb "puntades de peu, empentes, cops de puny, insults, i un va carregar amb un casc de moto" als antiavalots del cos, per la qual que van haver de "fer marxa enrere" i buscar una sortida pel garatge.

Tot això va succeir davant la mirada del tinent alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, qui -segons ells- va rebutjar ajudar els mossos perquè la comitiva sortís sense dificultats perquè va dir que hi era a títol personal.

Segons l'opinió dels agents, els concentrats "estaven dirigits per algú", ja que "hi ha moviments de la mateixa massa que algú els dirigeix", perquè, "quan hi havia moviment policial de GRS i ARRO (antiavalots guàrdies civils i mossos), hi ha part de massa que es dirigeix ??ràpidament per bloquejar l'acció policial".