La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, es va reunir amb els tories a l'òrgan de govern del Partit Conservador al Parlament i els va oferir la seva dimissió per a la següent fase del Brexit si donen suport a l'acord negociat per Londres i Brussel·les en una tercera votació. «Sé que algunes persones tenen por que si voteu a favor de l'acord de retirada jo ho prengui com un mandat per llançar-me a la segona fase del Brexit sense el debat que necessitem tenir. No ho faré. He escoltat el que esteu dient», va anunciar May a la Comissió 1922 de Westminster.

«Li demano a tothom d'aquesta sala que doni suport a l'acord perquè puguem completar la nostra històrica obligació de tirar endavant la decisió del poble britànic d'abandonar la Unió Europea d'una manera suau i ordenada», va explicar.

Després, la primera ministra britànica es va declarar «preparada» per deixar el càrrec abans del previst per «fer el correcte pel país i pel partit». «Sé que hi ha un desig d'un nou enfocament i un nou lideratge per a la segona fase de la negociació del Brexit i no m'interposaré en el camí», va afirmar.

Alguns tories han començat a cedir i sospesen aprovar l'acord del Brexit per considerar que és la menys dolenta de totes les opcions possibles en aquests moments, que inclouen una sortida caòtica, cancel·lar el divorci o celebrar un segon referèndum. Uns altres encara resisteixen i exigeixen un compromís clar de May sobre la seva pròpia sortida. «Era inevitable», va dir la legisladora conservadora Pauline Latham. «Sembla que ha pres la decisió correcta. Ha entès l'estat d'ànim del partit, la qual cosa ha estat una sorpresa», va explicar.

L'anunci de May es va produir al mateix temps que el Parlament començava el debat de les opcions alternatives al pla de la primera ministra, que anaven des d'un Brexit sense acord a un Brexit suau, passant per un segon referèndum o fins i tot la revocació de tot el procés per tornar a la casella de sortida. Cap d'elles va obtenir els vots necessaris per tirar endavant. En tot cas, la Cambra dels Comuns va aprovar per una àmplia majoria una esmena del Govern per ajornar temporalment la sortida de la UE fins al 22 de maig (si l'acord de May és finalment aprovat) o el 12 d'abril (si no tira endavant).

La Cambra dels Comuns ja ha rebutjat dues vegades -una el 15 de gener i una altra el 12 de març-l'acord del Brexit, però Downing Street pretén forçar demà una tercera votació amb la intenció que sigui la definitiva. El president de la cambra baixa, John Bercow, va advertir que no podrà ser el mateix text. Fins ara, una majoria de conservadors s'ha negat a donar llum verda a l'Acord de Retirada pel mecanisme d'emergència dissenyat per les parts per evitar que amb la ruptura torni la «frontera dura» entre Irlanda del Nord i Irland.

Per part seva, el cap negociador de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, va reclamar als britànics que van impulsar el procés de divorci que assumeixin la seva responsabilitat i les conseqüències dels seus actes, de manera que es pugui concloure la separació com més aviat millor i de manera ordenada, alhora que va negar que «ningú» a Brussel·les pretengui robar-los el Brexit. «Ningú a Brussel·les està intentant robar el Brexit o donar-li la volta a la votació del poble britànic, però no és a Brussel·les on es tria deixar la UE», va assegurar.