La Contraloría General de la República (CGR) de Veneçuela va inhabilitar l'autoproclamat «president encarregat», Juan Guaidó, per exercir qualsevol càrrec públic durant 15 anys, el que li impediria competir en unes eleccions anticipades si finalment es convoquen per resoldre la crisi política que pateix el país. El contralor general, Elvis Amorós, va explicar que la decisió es basa en una «auditoria patrimonial» iniciada el passat 11 de febrer contra Guaidó «per ocultar informació en la seva declaració» i, en concret, per «rebre fons no declarats des de l'exterior».

«L'oficina encarregada dels registres migratoris de Veneçuela va revelar que el diputat Joan Guaidó ha realitzat més de 90 viatges a l'estranger per un cost superior als 300 milions de bolívars, on no hi ha registres dels recursos que va utilitzar», va explicar. Amorós va afegir que Guaidó «ha comès accions amb governs estrangers que perjudiquen el poble de Veneçuela i el seu patrimoni públic», el que «faculta imposar sancions d'inhabilitació a funcionaris públics». «Es resol desactivar de qualsevol càrrec el ciutadà Juan Guaidó», va dictaminar.

Per part seva, el president encarregat va treure importància a la decisió de la Contraloría, tot destacant que, per a ell, aquesta institució no té legitimitat. «No existeix contralor», va dir sobre el cap de la CGR durant un acte celebrat al Col·legi d'Enginyers de Caracas per presentar el seu pla per recuperar els serveis bàsics.

Guaidó va assegurar que Amorós no té cap autoritat perquè ha estat designat per l'Assemblea Constituent, una institució que «no existeix» -l'oposició veneçolana la considera ilegítima-. «Ja ni es reuneix», va recordar el líder opositor.

En un altre ordre de coses, l'aerolínia American Airlines va suspendre de manera indefinida els seus vols a Veneçuela, setmanes després de fer-ho de forma temporal després que el seu sindicat de pilots demanés als seus treballadors que es neguessin a volar arran d'un avís de viatge que va emetre el Govern del país nord-americà.