El número dos del PP per Madrid, Adolfo Suárez Illana, va provocar una gran polèmica en defensar, en relació a l'avortament, que «un embrió és una vida inqüestionable» i va afegir que el debat sobre l'avortament és «que diguin que es pot matar abans o després» . «Els neandertals també l'usaven, esperaven que naixés i li tallaven el cap, i a Nova York s'acaba d'aprovar una llei per la qual es permet l'avortament després del naixement, que és curiós», va afegir. En aquest sentit, va assegurar que «el fet que s'afavoreixi la mort és absolutament excepcional perquè el que es porta a l'ànima és la subsistència».

Segons la legislació de Nova York, al contrari del que va afirmar Suárez Illana, l'avortament es pot practicar lliurement dins de les primeres 24 setmanes de gestació. A més, un especialista mèdic autoritzat pot practicar un avortament després de les 24 setmanes, en dos supòsits: inviabilitat del fetus o risc per a la vida o la salut de la mare.

La Llei espanyola és més restrictiva que la nord-americana, ja que permet l'avortament lliure fins a les 14 setmanes; fins a les 22 setmanes quan hi hagi greu risc per a la vida o la salut de l'embarassada i sempre que hi hagi risc de greus anomalies en el fetus; i sense un termini determinat quan es detectin anomalies fetals incompatibles amb la vida degudament certificades.

En tot cas, Suárez Illana va descartar que el Partit Popular vulgui incloure al seu programa electoral la reforma de la llei espanyola de l'avortament en no existir «consens» per fer-ho. «No apareixerà la proposta al programa electoral perquè no hi ha consens per fer la reforma, si aconseguíssim que la societat espanyola s'adonés que 100.000 avortaments a l'any són una salvatjada seria un èxit, però si no és possible, no és possible, el poble espanyol és sobirà per molt que m'agradi a mi o no», va explicar Suárez Illana.

Tot i reconèixer el suport majoritari a l'actual llei de terminis i la seva postura contrària a la interrupció voluntària de l'embaràs, Illana va insistir que el seu treball passa per «intentar canviar aquesta tendència favorable que avala el 80 per cent dels espanyols», tot i que va descartar que la solució passi per la reforma del Codi Penal.

PSOE, Podem i Ciutadans van rebutjar les declaracions que el número dos del PP a les llistes de Madrid va realitzar sobre l'avortament. Els principals partits creuen que aquestes paraules són una mostra més del «retorn al passat» del PP. Des del PSOE, el secretari general del grup parlamentari, Rafael Simancas, va afirmar que el procés de radicalització del PP «no té límits», especialment «en matèria de drets de la dona». Va afegir que «estan tornant a l'any 75» o «al pur franquisme».

«Però què li hem fet les dones a la dreta? Els nostres drets no es qüestionen, es garanteixen. Ja n'hi ha prou de tant masclisme i tanta mentida», va denunciar la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra, al seu compte personal de Twitter.

«Vostè és un salvatge dient això», va ser la resposta de la portaveu d'Units Podem al Congrés, Irene Montero. A través del seu compte de Twitter, Montero va explicar a Suárez Illana que «són les dones les que posen en risc la seva vida, i no poden ni decidir si es volen vives o mortes, quan l'avortament és il·legal». Per a la seva companya de partit i vicepresidenta quarta de la Cambra baixa, Glòria Elizo, les paraules del dirigent popular són «la salvatjada del dia», i va apuntar que, mentre «la societat avança», el PP «segueix ancorat a l'edat mitjana».

També la portaveu en matèria d'Igualtat de Ciutadans i secretària quarta de la Mesa del Congrés, Patricia Reyes, va rebutjar les declaracions. Per a ella, el «preocupant no és que Suárez Illana hagi comparat la interrupció de l'embaràs amb matances de neandertals» o que «propagui mentides sobre la legislació novaiorquesa», sinó que sigui «el fitxatge estrella de Casado». «El seu PP és un retorn al passat», va lamentar al seu compte de Twitter.

Després de l'allau de crítiques, Suárez va rectificar les seves polèmiques declaracions sobre la Llei de l'avortament de l'Estat de Nova York i la comparació amb els neandertals. «Quan un s'equivoca i fica la pota, el millor és demanar disculpes». Durant la tarda en un acte a Logronyo, Suárez Illana va assegurar que el que havia fet era comparar els neandertals amb aquesta legislació i va demanar disculpes després de reconèixer que la seva afirmació sobre la norma no era correcta.