El Govern ha actualitzat el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, en què, a partir d'ara, s'inclouran la pitó real i el porc vietnamita per què queda prohibida la seva possessió, transport, tràfic i comerç d'exemplars vius.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret que s'afegeix al catàleg tres espècies invasores de rèptils (varà de la sabana, pitó real i tortuga de Florida), una de mamífers (porc vietnamita) i dues de plantes (tabac morú i l'herba de la pampa) només per a Canàries.

El decret detalla que per a les espècies citades, la possessió com a mascotes ha augmentat en els darrers anys, queda prohibida la possessió, transport, tràfic i comerç d'exemplars vius i s'estableixen controls per a la seva tinença, encara que es permet mantenir-los (si ja es posseïen), sempre que es comuniqui a la comunitat autònoma corresponent abans l'1 de gener de 2022.

Les autoritats han d'establir requisits com esterilització i marcatge a més d'una declaració responsable per no alliberar l'animal encara és obligatori informar si s'escapa, ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica en una nota.

El dictamen, revisat a proposta d'entitats científiques, estableix que si l'amo de l'animal "no volgués quedar-se amb ell", les administracions han de facilitar la seva entrega voluntària, mentre són recollits per les autoritats competents, en punts de venda d'animals de companyia o domèstics i nuclis zoològics legals.

En el cas que les espècies estiguin assilvestrades en el medi natural, les comunitats han d'establir mecanismes de vigilància i de control poblacional.

Respecte al porc vietnamita, la nota subratlla que un dictamen del Comitè Científic de 2016 va recomanar incloure-ho en el Catàleg d'espècies invasores pel risc sanitari i mediambiental que suposa la seva presència naturalitzada en el medi natural, així com el risc d'hibridació amb el senglar salvatge.

En el cas de les tres espècies de rèptils incloses avui en el catàleg (varà de la sabana i pitó real i tortuga de la península), el Govern detalla que la seva inclusió respon a un risc sanitari i per a la biodiversitat.

El Reial Decret aprovat avui també autoritza la llista d'espècies exòtiques invasores per a les Illes Canàries, tal com estableix la Unió Europea per a les regions ultraperifèriques.