El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat per al dimecres 10 d'abril una cimera de líders europeus, a la qual s'espera que hi acudeixi la primera ministra britànica, Theresa May, després que la Cambra dels Comuns hagi rebutjat per tercera vegada l'acord de divorci pactat entre Brussel·les i Londres.

"A la llum del rebuig de l'Acord de Retirada per part de la Cambra dels Comuns, he decidit convocar un Consell Europeu el 10 d'abril", ha escrit el polític polonès a la xarxa social Twitter, immediatament després de confirmar-se el resultat del vot a Westminster.

En concret, la Cambra dels Comuns ha tombat novament l'Acord de Retirada aconseguit entre el Govern de Theresa May i la UE per 58 vots. El text ha rebut 286 vots a favor, mentre que 344 diputats britànics han votat en contra. Després d'aquest resultat, la data de sortida del Regne Unit del club europeu s'estableix ara al 12 d'abril.

La UE espera que el Govern britànic aclareixi com vol seguir avançant en aquest procés, és a dir, si abandona el bloc comunitari de manera caòtica aquest mateix dia o sol·licita una nova pròrroga. Si opta per aquest segon escenari hauria de participar en les eleccions europees que se celebraran a finals de maig.

"Esperem que el Regne Unit indiqui la manera d'avançar bastant abans, a temps perquè el Consell Europeu ho pugui considerar", han assenyalat les fonts comunitàries, que han afegit que encara queda tancar el format d'aquesta cimera, però esperen que May intervingui en el seu inici.

La Comissió Europea, per la seva banda, ha lamentat el tercer rebuig al pacte de divorci i ha subratllat que una sortida caòtica el 12 d'abril "és ara un escenari probable". Brussel·les ha emfatitzat que la UE està "totalment preparada" per un Brexit sense acord i ha subratllat que els Vint-i-set "estaran units".

"La UE s'ha estat preparant per a això des del desembre del 2017 i ara està totalment preparada per a un escenari sense acord a mitjanit del 12 d'abril", ha assegurat un portaveu de l'Executiu comunitari.

Brussel·les ha recordat, a més, que els "beneficis" de l'Acord de Retirada, inclòs el període de transició, no podran aplicar-se "en cap circumstància" amb un Brexit caòtic, així que la possibilitat de pactar "mini-acords sectorials" no és una "opció".