Milers de persones es van manifestar a Madrid per exigir «igualtat, vertebració, equilibri territorial i mesures contra la despoblació», en una concentració convocada per Soria Ya! i Teruel Existe a la qual es van unir més de 80 plataformes. La manifestació «Revolta de l'Espanya buidada» va reunir 50.000 persones, segons la Delegació del Govern, i 100.000, segons els convocants. Al final de la mateixa es va llegir un manifest en què es va demanar un «gran pacte d'Estat» per a l'Espanya rural i contra la despoblació dels pobles, i en el qual es va exigir «solucions eficaces» i «mesures concretes».

Les plataformes Soria Ya! i Teruel Existe van reclamar que es prenguin mesures davant la despoblació de ciutats i pobles d'Espanya. A més, van explicar que l'abandonament de moltes zones d'Espanya s'ha produït per la falta d'«equilibri territorial» i la «desigualtat d'oportunitats» per part dels governs.

Els organitzadors van voler celebrar aquesta multitudinària manifestació a Madrid per conscienciar que es tracta «d'un problema de tots» els espanyols i no només dels afectats, perquè, a canvi de quedar territoris sense poblar, les zones poblades «tenen el problema de la superpoblació».

A la manifestació, que va començar a la plaça de Colón i va concloure a la plaça Cánovas del Castillo, davant de la font de Neptú, van acudir cinc ministres: el d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Luis Planas; la de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio; la de Transició Ecològica, Teresa Ribera; la d'Indústria, Reyes Maroto; i la d'Economia i Empresa, Nadia Calviño. També hi van serr el president de Ciutadans, Albert Rivera; la vicesecretària de Sectorial del PP, Isabel García Tejerina; i el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, entre d'altres.

L'assistència de polítics a la manifestació va ser rebutjada per les dues organitzacions que encapçalaven la convocatòria: «Ens sembla molt malament, si estem aquí i així és per culpa seva, aquí no pinten res, això és una manifestació del poble, si haguessin fet la seva feina abans, no estaríem aquí», va assenyalar la portaveu de Soria Ya!, Vanesa García, que va reclamar «inversions i fets» per a l'Espanya rural.

«Estem mostrant que els ciutadans de l'Espanya despoblada estem farts que ens tinguin abandonats, sense inversions, i que ens utilitzin en els seus programes, i volem fets ja, volem que se'ns escolti», va demanar.

Per la seva banda, Tomás Guitarte, portaveu de Teruel Existe, va reivindicar la igualtat entre tots els territoris, i va demanar que es «corregeixi» la manera de fer política dels últims 50 anys, que ha consistit en «desenvolupar unes parts de la mateixa a base d'altres». En concret, va fer referència al repartiment d'infraestructures, inversions «reals» i una execució pressupostària «prioritària».

«Hi ha dècades d'oblit que cal esmenar ja, perquè si no els pobles se'ns moren, a Terol tenim pobles que d'aquí a 10 anys desapareixeran, és l'últim crit de qui s'està morint», va assegurar Guitarte, que va exigir als polítics que es prenguin aquest tema «de debò» i que el converteixin en una «qüestió d'Estat».

La manifestació es va iniciar una mica més tard de les dotze del matí des de la plaça de Colón i es va desenvolupar sota la pluja. Amenitzada amb càntics, tamborrades i balls regionals, els manifestants van corejar consignes a favor dels pobles d'Espanya, portant banderes de les seves respectives comunitats com Aragó, la Rioja, Castella i Lleó o Castella-la Manxa, entre d'altres.

El manifest llegit al final de la protesta va demanar un «gran Pacte d'Estat» per a l'Espanya rural i contra la despoblació dels pobles, i en el qual es va exigir «solucions eficaces» i «mesures concretes» per lluitar contra el desequilibri territorial d'Espanya.