La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va anunciar que demanarà a la Unió Europea (UE) una nova extensió del període de negociacions per al Brexit i que s'asseurà amb el líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, per intentar «trencar l'estancament». En una declaració des de Downing Street, May va admetre que «hi ha alguns que estan tan cansats d'aquests retards i discussions que voldrien sortir de la UE sense acord la setmana que ve».

«Sempre he estat clara respecte el fet que es podrien aconseguir èxits sense acord a llarg termini, però marxar amb un acord és la millor solució», va manifestar la primera ministra, abans de destacar que el seu Govern «necessita una nova extensió de l'Article 50, que sigui el més curta possible i acabi quan s'aprovi l'acord».

«Necessitem ser clars sobre per a què és aquesta extensió: per garantir que sortim de forma puntual i ordenada», va destacar May, que va advertir que «aquest debat i divisió no pot seguir molt més temps». «Qualsevol pla haurà d'incloure l'Acord de Retirada, que ja ha estat negociat amb els altres 27 estats membres i que la UE ja ha dit en repetides ocasions que no pot obrir i que no obrirà», va explicar.

Per part seva, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar «paciència» respecte el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. «Fins i tot si, després d'avui, no sabem quin serà el resultat final, siguem pacients», va dir en un breu missatge al seu compte a la xarxa social Twitter.

Fins a la data, el Parlament britànic ha votat en contra de totes les opcions, des del Tractat de Retirada negociat durant dos anys entre Brussel·les i Londres, fins a l'alternativa d'una unió duanera o una sortida abrupta per falta d'acord. Westminster ha votat ja en tres ocasions l'acord de retirada i dilluns va rebutjar també diverses solucions alternatives per a la relació futura que Londres hauria pogut explorar amb la UE, que ha acceptat ajornar fins al proper 12 d'abril la ruptura per intentar aconseguir un acord que permeti una separació ordenada.

Paral·lelament, França i Alemanya van exigir a May més claredat sobre el seu pla per superar la paràlisi parlamentària al voltant del Brexit. «Estic temptat de dir que ens faci saber si ha canviat alguna cosa», va dir el ministre d'Exteriors de França, Jean-Yves Le Drian, en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg alemany, Heiko Maas, des de la seu de l'ONU a Nova York. Maas va advertir que «ja hem superat la mitjanit», en al·lusió a la cursa contrarellotge per frenar una sortida sense acord.