El jutge de vigilància penitenciària permetrà a Aitzol Gogorza, pres d'ETA malalt, que compleixi al seu domicili la resta de la seva condemna sota control telemàtic. Gogorza, que compleix les tres quartes parts de condemna el 2026 i està classificat en segon grau, s'ha beneficiat de l'article 100.2 en estar subjecte al tractament de l'Hospital Universitari de Donostia.

Tant la Xarxa Ciutadana Sare com el col·lectiu de presos Etxerat van valorar de manera positiva la decisió, tot recordant que queden 20 presos condemnats per terrorisme d'ETA greument malalts per als quals demanen igualment que siguin tractats a casa.

El règim flexible de l'article 100.2 per als condemnats en segon grau es concedeix a un dels presos d'ETA per a qui més han demanat l'excarceració per motius de salut tant plataformes com Sare o Etxerat com partits de l'esquerra abertzale. Gogorza va ser condemnat el 2006 a 20 anys de presó per l'intent d'assassinat el 1997 del funcionari de presons Juan José Baeza, que va rebre un tret al coll, i per tinença d'armes.

Al juliol de 2015, l'Audiència Nacional ja va traslladar Gogorza des de la presó de Basauri (Bilbao) fins a un centre psiquiàtric penitenciari. Els jutges s'oposaven llavors a concedir-li la llibertat en considerar-lo «una persona molt perillosa que en llibertat representaria un perill molt evident per a persones i béns». L'etarra havia sol·licitat la suspensió de la seva condemna en patir un trastorn obsessiu compulsiu, acompanyat de símptomes psicòtics, i un trastorn depressiu que l'havia portat a intentar suïcidar-se.